Home Ekonomija Potrošnja u prosincu porasla 5,8 posto, najviše od 2007.

Potrošnja u prosincu porasla 5,8 posto, najviše od 2007.

by Marijan Opacak

 Promet u trgovini na malo u prosincu prošle godine realno je porastao za 5,8 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok od 2007. godine, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u ponedjeljak.

DZS je time potvrdio svoju prvu procjenu, objavljenu 2. veljače, prema kojoj je potrošnja porasla 5,8 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok od rujna 2007. godine.

U prosincu promet u trgovini na malo je rastao 28. mjesec zaredom na godišnjoj razini, odnosno neprekinuto od kolovoza 2014. godine.

Na mjesečnoj razini, potrošnja je u Hrvatskoj, mjerena prometom od trgovine na malo, nominalno porasla za 2,2 posto, a realno za 1,7 posto.

U čitavoj 2016. u odnosu na 2015. promet od trgovine na malo, kalendarski prilagođen, bilježi rast od 4 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, a prema kalendarski prilagođenim indeksima, u prosincu je u odnosu na isti mjesec 2015. godine najviše, za 7,5  posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, porasla je za 4,2 posto, a maloprodaja osim specijalizirane trgovne motornim gorivima i mazivima, za 4,1 posto. Promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda povećan je za 0,9 posto.

Prema trgovačkim strukama, u prosincu lani je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove – za 28,1 posto. Kod prodaje motornih goriva i maziva bilježi se rast prometa od 13,1 posto, u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama za 10 posto itd.

U čitavoj 2016. godini prema godini ranije najviše je također rastao promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove – za 13,4 posto.

(Agencije)

Related Posts