Potrebno je utrostručiti planove protiv štetnih plinova

Izvještaj UN-a
 Vlade svih zemalja svijeta moraju barem utrostručiti trenutne planove čiji je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova da bi postigle dogovoreni cilj ograničenja globalnog porasta temperature ispod dva stepena, piše u godišnjem izvještaju Ujedinjenih naroda, objavljenom u utorak u Ženevi.

Dokument je objavljen sedmicu prije sastanka predstavnika 200 zemalja svijeta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama.

Pariškim sporazumom iz 2015. godine svjetski čelnici ne samo da su definirali minimalan cilj od dva stepena kada je posrijedi ograničenje porasta temperature, već su se i obavezali da će težiti još ambicioznijem planu, ograničenju od 1,5 stepeni.

U UNEP-ovom izvještaju piše da bi se smanjenje emisije stakleničkih plinova na nivou država koje bi pridonijelo ambicioznijem cilju trebalo povećati za najmanje pet puta. Razvijene zemlje ne smiju jednostavno smanjivati emisiju karbon-dioksida pukim premještanjem industrijske proizvodnje u zemlje u razvoju, piše u izvještaju te se ističe kako treba mijenjati životni stil.

Agencija UN-a se zalaže za povećanje obnovljivih izvora energije koja bi se koristila za proizvodnju električne energije, grijanje i potrebe prevoza te je pozvala na smanjeno korištenje energije kada je posrijedi izrada građevinskog materijala poput željeza, čelika i cementa.

Države svijeta bi do 2020. godine trebale postaviti puno ambicioznije planove za smanjenje emisije stakleničkih plinova. U izvještaju piše i da su Sjedinjene Američke Države jedan od velikih svjetskih proizvođača stakleničkih plinova, uz Brazil i Japan.

Ovog mjeseca je administracija Donalda Trumpa predala dokumente koji će joj omogućiti odustajanje od Pariškog sporazuma, što je prvi korak u službenom postupku povlačenja iz tog procesa.

You may also like

0 comments