Potrebne su nam dramatične porezne promjene

Ekonomist Guste Santini u N1 Studiju uživo komentirao je konture porezne reforme koju će u cijelosti danas koalicijskim partnerima predstaviti ministar financija Zdravko Marić.
 Predlaže se ukidanje doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu i povećanje zdravstvenog doprinosa, kako to komentirate?

Ne mogu ih shvatiti. Smanjit ćemo za 1,2, a povećati za 1,5 posto. To znači povećanje porezne presije, a ne smanjenje. Općenito, bilo kakvo diranje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko, dok se ne izvrše reforme, je opasna priča i vodi nas u promjene koje nemaju sadražajnog smisla. Nemaju ništa što će značiti iskorak. Mislim da je to nepotrebno i mislim da bi to trebalo izbaciti.

Hoće li to dovesti do povećanje plaća i rastretiti poslodavce?

Kako bi rasteretili poslodavce ako doprinose povećavamo? Doprinose ne smijemo dirati jer u njihovoj sferi imamo velike deficite. S malim povećanjem ili smanjenjem ne možete ništa napraviti. Morate ih restrukturirati, a da bi ih mogli restrukturirati moramo znati kakav mirovinski sustav i zdravstveni sustav trebamo. Nama trebaju dramatične promjene. Mi imamo poreznu presiju na razini Njemačke koja je bitno razvijenija zemlja u odnosu na nas. I Slovenija ima manju poreznu presiju od Hrvatske. Moramo reći građanima da je ova porezna presija neodrživa, mirovinski i zdravstveni sustav je neodrživ. Prvi cilj je smanjiti poreznu presiju sa 37, skoro 38 posto, u prvom koraku na 35, a u drugom na 30 posto. To je cilj.

Sada nam je nešto dramatično jasno. Mladi analitičar HGK-a Zvonimir Savić, objavio je nedavno godišnje izvješće za prošlu godinu i pokazao zabrinjavajući podatak da nam je produktivnost godinama na silaznoj putanji, a sada se pokazalo da je brži rast bruto osobnih dohodata u odnosu na produktivnost. To znači katastrofu. Plaće rastu brže od produktivnosti i vrši se preraspodjela u korist osobnih dohodaka. Problem je što bruto plaća ima višu stopu rasta od produktivnosti. To je pokazatelj da moramo izvršiti ozbiljnu reformu glede oporezivanja plaća.

Što je to što predlaže ministar Marić, samo kozmetika? Najveće rasterećenje bit će na plaće stručnjaka koji imaju visoke plaće…

Marić vektorski dobro razmišlja, ali je problem i kod prošlogodišnje reforme, tada sam rekao da bi bio u tome hrabriji i bio sam u pravu jer porezni prihodi su od 90 skočili na 94 milijarde kuna što znači povećanje porezne presije, nije došlo do smanjenja porezne presije. Mi moramo plaće redefinirati. Sada je tržište redefiniralo plaće u turizmu i sada se povećavaju plaće jer ljudi nema. Pokazalo se da su plaće premale i da se trebaju redefinirati. Prvi korak je da se poduzetniku omogući da mogu platiti rad i organizirati proces.

Ministri financija Zdravko Marić i gospodarstva Darko Horvat prije užeg kabineta Vlade komentirali su poreznu reformu. Ministar Marić je kazao da će danas cijelu reformu predstaviti koalicijskim partnerima. Na pitanje ostaje li povećanje doprinosa za zdravstvo u njegovom planu Marić je kazao da u prijedlogu ne može gledati samo jedan izdvojeni segment.

“Naravno da bi bilo lijepo i jednostavno da mogu samo i isključivo voditi brigu o porezima i doprinosima. No, u ovim okolnostima svi smo svjesni problema s kojim se suočava zdravstveni sustav i djelatnici u njemu, koji isporučuju jako dobru uslugu, a istovremeno su traženi u EU”, rekao je Marić i dodao kako se mora održavati kvaliteta usluge u zdravstvenom sustavu.

“Nikad nisam rekao ni zagovarao da su rješenja tog sustava samo na prihodovnoj strani. Mi na ovaj način dajemo prijedlog i obol da se i sa prihodovne strane pomogne, ali moralo bi se rješavati i rashodovna strana”, kazao je Marić, a komentirao je i zahtjeve ministra zdravstva Milana Kujundžića da se povećaju trošarine na alkohol i cigarete.

“Treba uzeti u obzir činjenicu da Hrvatska ima najdulju kopnenu granicu van EU i treba voditi računa i o elementima evazije, a i pitanje kako bi se to odrazilo na tržište i domaću proizvodnju”, kazao je Marić te dodao da još u Ministarstvu financija nisu voditi rasprave o tom trošarinskom dijelu. Na pitanje koliko će javnost još čekati na predstavljanje porezne reforme, Marić je kazao: “Ja se nadam još par sati…”

Poreznu reformu komentirao je i ministar gospodarstva Horvat. “Ovo je drugi korak porezne reforme i logični slijed onoga što se događalo tijekom prošle godine i Vlada na ovome neće stati. Već sada razmišljamo o dodatnom rasterećenju gospodarstva pri kraju godine, s 1. siječnja dogodit će se još neke stvari”, rekao je Horvat.

“Da bismo digli plaće mora se dogoditi sinergija administracije i realnog sektora jer i sami poslodavci trebaju biti svjesni toga da trebaju stvoriti sebi jedan efikasni alat kojim će moći čuvati kvalitetnu radnu snagu”, zaključio je Horvat.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predlaže poskupljenje cigareta i alkohola za 50 posto dizanjem trošarima, je li to dobar prijedlog?

Što se tiče trošarina, treba kompletan trošarinski sustav preispitati. Ima mjesta i za povećanje trošarina na alkohol i na duhan, ali ni približno u ovim iznosima. To može biti nekoliko postotaka i ništa više. Veliko povećanje bi uništilo te gospodarske grane. Predlažem i novu trošarinu: ne vidim razlog zašto se ne bi uvele trošarine na bezalkoholna pića koja imaju veliku količine šećera.

Kako doći do povećanja plaća, neki partneri predlažu smanjenje poreza na dohodak?

23 godina se zalažem za 5000 kuna neoporezivi dio dohotka. Ne može plaća biti manja od troška reprodukcije radne snage. Smatram da nitko mjesec dana ne može preživjeti s manje od 5000 kuna. Ako mi je potrebno 5000 kn da bi preživio, onda mogu plaćati porez samo iznad 5000 kn. Ja bih kod trošarinskih poreza presložio i 500-700 milijuna kn, odustao bi od selektivnog smanjenja PDV-a, to ne bi zaštitilo domaću proizvodnju jer imamo otvoreno tržište. Smatram da je kuna aprecirana i da se drži iz određenih razloga, mi moramo smanjivati izravne poreze, prvenstveno na rad, a onda i na kapital, a o tome se uopće ne raspravlja. Vrlo je razumno što je premijer odustao od smanjenja opće stope PDV-a, rekao je Santini za N1.

You may also like

0 comments