Potreban nam je općedruštveni napredak

Katolički biskupi u utorak su u poruci u povodu parlamentarnih izbora pozvali birače da iziđu na izbore i tako osobno preuzmu odgovornost za općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu.

“Izbori zastupnika za Hrvatski sabor događaj su koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, društveno-političku i gospodarsku stvarnost. Stoga, povodom skorih parlamentarnih izbora, koji su raspisani za 8. studenoga i održavaju se prvi put nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU, mi – katolički biskupi – želimo podijeliti svoja promišljanja s članovima Božjega naroda, ali i s ljudima dobre volje, te pozvati sve da iziđu na izbore i tako osobno preuzmu odgovornost za općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu”, stoji u u prvoj od sedam točaka poruke.

Društvu su potrebni predstavnici koji će mu odano služiti, ističu biskupi dodajući da će društvo moći rasti i napredovati samo ako su njegovi predstojnici (političari) pouzdani i nesebični te kao takvi svojim primjerom i druge potiču na poštenje i čestitost, radinost i iskrenost. “Ništa, naime, ne može toliko nauditi državi koliko nepoštenje i dodvorništvo, te himba i licemjerje. Zato papa Franjo veli da se ‘politička veličina pokazuje kad se u teškim trenucima držimo visokih načela i mislimo na dugoročno opće dobro'”, ističe se u poruci.

Biskupe zabrinjava i demografska slika naroda koja se očituje u velikom padu nataliteta i porastu stanovništva staračke dobi. Uz to raste i broj siromašnih građana i onih koji su u dužničkom ropstvu, kao i problemi izbjegličke krize i gospodarske migracije. “Unatoč svemu tomu ne smijemo dopustiti da nas zahvati ravnodušnost i napast malodušja. A posebice dojam i uvjerenje da se ništa ne može učiniti ni promijeniti”, poručuju.

Birače pozivaju da se upoznaju s izbornim programima onih koji se kandidiraju za Sabor te podupru programe i političare koji ulijevaju najveće povjerenje da će ispuniti obećanja otvaranja novih radnih mjesta, zaustaviti daljnje socijalno raslojavanje i osiromašenje hrvatskih građana, a osobito iseljavanje mladih ljudi i obitelji iz Hrvatske. “Kao vjernici dat ćemo povjerenje onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, koji promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom, štite i promiču dostojanstvo žene, kao i zaštitu siromašnih i obespravljenih, donošenjem dugoročne agrarne i pomorske politike štite mnogobrojna obiteljska gospodarstva i omogućuju poljoprivrednicima lakše se nositi s izazovima zahtjevnoga tržišta, kao i poticanjem obrtništva i maloga poduzetništva, dajući mogućnost svima koji svojim znanjem, radom i sredstvima mogu pridonijeti gospodarskom oporavku Hrvatske”, navode biskupi.

Također je važno procijeniti namjeravaju li pojedine političke stranke, koalicije ili nezavisne liste provesti daljnju demokratizaciju društva i borbu protiv korupcije, te njeguju li kulturu dijaloga i pluralnosti, pravo na vjersku slobodu i slobodan izbor vjerskoga odgoja, kao i pravo na priziv savjesti pred nepravednim građanskim zakonima koji prisiljavaju ljude da djeluju protivno vlastitim uvjerenjima, zahtjevima moralnog reda i naučavanja evanđelja.

Nije bez značenja vidjeti i kako se budući saborski zastupnici namjeravaju zauzimati za uravnotežen razvoj svih hrvatskih regija, a pozdravljaju i uvođenje preferencijalnoga glasa jer se građanima tako daje mogućnost izravno birati s izborne liste zastupnika za kojega su uvjereni da ima snage i sposobnosti suočiti se s izazovima i tražiti najprimjerenija rješenja u promicanju općega dobra. “Mogućnost preferencijalnoga glasa pomak je u demokratizaciji našega društva. Neposredno izabrani zastupnik ima veću odgovornost prema biračima koji su mu poklonili svoje povjerenje”, ističu biskupi.

Budući da je hrvatsko društvo zbog svoje kompleksne prošlosti i nedovoljno proučenih stradanja ideološki duboko podijeljeno, saborski zastupnici ne bi smjeli podleći takvim svrstavanjima već moraju pružiti podršku stručnoj javnosti i omogućiti nesmetano povijesno istraživanje. “Samo tako pridonijet će cjelovitoj istini o našoj prošlosti i uspostaviti kulturu dijaloga i nacionalnoga jedinstva. Posebice je važno da saborski zastupnici iznose punu istinu o Domovinskom ratu i njeguju poštovanje prema hrvatskim braniteljima i njihovim opravdanim zahtjevima”, kaže se u poruci.

U duhu zdravoga domoljublja i nacionalnoga identiteta očekuje se da budući saborski zastupnici sprječavaju rasprodaje nacionalnoga bogatstva i provode ekološke standarde u zaštiti mora i prirodnih bogatstava, a u vanjskoj politici štite hrvatske nacionalne interese. U svome radu trebaju biti prepoznatljivi u međunarodnoj zajednici po europskoj orijentaciji, ali istodobno pridonijeti ostvarivanju političkih i kulturno-povijesnih prava Hrvata koji žive u drugim državama.

Biskupi pozivaju sve stranačke i nezavisne kandidate da u predizbornoj kampanji očuvaju osobno dostojanstvo i čast, te da izbjegavaju neprimjereno postupanje prema političkim suparnicima. Očekuju od njih da pridonesu povratku povjerenja građana u društvene i političke institucije, koje je dobrano uzdrmano, a posebice da tragičnu sudbinu mnogih izbjeglica, koji ovih dana prolaze kroz Hrvatsku, ne iskorištavaju u predizborne svrhe.

Također pozivaju zaređene službenike Crkve da iskoriste predizborno vrijeme za stvaranje zajedništva među ljudima na evanđeoskim temeljima i skupa s vjernicima mole za domovinu. “Neka crkvene prostore čuvaju od bilo kakve predizborne aktivnosti, neka jasno protumače svojim vjernicima da u duhu socijalnoga nauka Crkve imaju moralnu obvezu sudjelovati u političkom životu društva. Stoga, neka pozovu vjernike da, ne odričući se svoga prava, ispune svoju dužnost te aktivno na izborima odluče o vlastitoj budućnosti i napretku društva i svoje domovine”, kaže se u poruci.

You may also like

0 comments