Potražnja za radom pala za više od petine

OVI indeks za listopad
 Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako se navodi u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, takvi pokazatelji prisutni su već nekoliko mjeseci, pa se nakon dramatičnog pada u travnju i svibnju potražnja za radom u sljedećim mjesecima stabilizirala između 75 i 80 posto one u 2019. godini. “Ovi podaci ukazuju da potpuni oporavak na tržištu rada još nije na vidiku te da je potražnja za radom dosegla svojevrsni plato”, istaknuto je u analizi EIZ-a.

OVI indeks je inače na godišnjoj razini u rujnu pao za 27,8 posto, kolovozu 25, srpnju 18, a u lipnju za 26 posto. Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa pad indeksa bio je najizraženiji u svibnju, za 57,4 posto, te travnju, za 74,7 posto.

Promatrajući tražena zanimanja u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, i dalje se vidi relativno snažna potražnja za zanimanjima koja su vezana uz građevinski sektor, kao posljedica sanacije nakon zagrebačkog potresa.

Potražnja za zidarima je tako narasla za 72 posto, a za inženjerima građevine za 21 posto. Porast potražnje za zanimanjima iz građevinskog sektora posebno je vidljiv u središnjoj Hrvatskoj, gdje se traži čak 83 posto zidara, 28 posto građevinskih radnika i sedam posto inženjera građevine više nego lani, navedeno je u analizi EIZ-a.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

You may also like

0 comments