Potražnja za naftom pala usprkos dogovoru o smanjenju proizvodnje

Rezultati Totala
Potražnja za naftom znatno je ispod ponude usprkos dogovoru zemalja OPEC + o smanjenju proizvodnje, navodi se u izvještaju francuske naftne kompanije Total objavljenom u utorak.

“Unatoč sporazumu OPEC-a + o iznimnom smanjenju proizvodnje postignutom na summitu od 9. do 12. travnja potražnja ostaje znatno ispod ponude, što dovodi do prekomjerne proizvodnje i značajnog nakupljanja rezervi”, navodi se u izvještaju.

Očekivano postupno povećanje potražnje zbog prevladavanja krize uzrokovane širenjem koronavirusa možda neće rezultirati brzim rješavanjem krize na tržištu nafte, s obzirom na vrijeme potrebno za vraćanje količine rezervi u normalne razine, dodaje se.

Total je, kako se navodi, odgovorio na nove uvjete uvođenjem akcijskog plana kojemu je cilj očuvati vrijednost imovine i maksimizirati učinkovitost troškova. Konkretno, Total je odlučio smanjiti ovogodišnja neto ulaganja za 25 posto, na 14 milijardi dolara i smanjiti troškove poslovanja.

Grupa Total je pored toga, kako se navodi, ojačala svoju likvidnost izdavanjem obveznica u iznosu od tri milijarde dolara i povlačenjem kreditnih linija u iznosu od šest milijardi dolara.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora Totala Patricka Puyanna, koji je istaknuo da se “u situaciji kada su cijene u prvom kvartalu u prosjeku pale za više od 30 posto, novčani tok grupe smanjio za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 4,5 milijardi dolara.

Prilagođeni neto prihod smanjio se za 35 posto u ovom tromjesečju na 1,8 milijardi dolara.

Zemlje OPEC-a +, najveće izvoznice nafte, dogovorile su u travnju smanjenje proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. Radi se o najvećem smanjivanju proizvodnje u povijesti, u nadi da će se time povećati cijene nafte.

Cijene sirove nafte su se zadnja prepolovile zbog globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

Rezultati Totala ovdje

You may also like