Potražnja za gorivom podiže cijenu nafte na 90 dolara?

Financijski gigant Morgan Stanley procjenjuje da bi potražnja za dizelskim i mlaznim gorivima mogla potaknuti rast cijena sirove nafte Brent na 90 dolara u 2020. godini.
Morgan Stanley upozorava da su se zalihe srednjeg destilata, uključujući dizel i mlazno gorivo, približile niskim razinama u zadnjih pet godina jer se potražnja za gorivom povećava, dok se rafinerije diljem svijeta se bore da ostanu u koraku s potrošnjom.

Procjenjuju kako će potražnja za gorivom rasti za još oko 1,5 milijuna barela dnevno zbog strožih pravila onečišćenja u pomorskoj industriji.

Naime, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) će 2020. godine nametnuti nove standarde o emisijama koji će zahtijevati da brodovi ugrade skrubere za pročišćavanje onečišćujućih tvari iz motora ili koriste gorivo s niskim sadržajem sumpora. Morgan Stanley tvrdi da će većina brodova odlučiti za potonje te će time učinkovito prebaciti potražnju s drugih vrsta goriva na destilate.

U međuvremenu, najveći rast svjetske proizvodnje nafte dolazi od ukapljenih hidrougljika i kondenzata dobivenih iz prirodnog plina, vrsta super lake nafte. To je problem jer se niti jedna od tih kapljevina ne koristi za stvaranje srednjih destilata, ističe Morgan Stanley. Procjene banaka pokazuju da će globalna proizvodnja sirove nafte porasti za 5,7 mil. barela dnevno do 2020. godine kako bi se zadovoljile rastuće potrošnje destilata, no Morgan Stanley ne misli da je to moguće, objavio je CNBC, a prenosi Energetika-net.

You may also like

0 comments