Potražnja za brodskim prijevozom oporavlja se brže nego li je očekivano

Danski brodar
Potražnja za uslugama prijevoza oporavlja se brže nego što se očekivalo, izvijestio je u utorak danski brodar Moller Maersk, podigavši procjene godišnje dobiti, ali i najavivši ukidanje 2000 radnih mjesta radi ušteda.

Obujam tereta još je uvijek manji nego prošle godine, ali se oporavio od naglog proljetnog pada, kada je pandemija bila na vrhuncu, objavio je najveći brodar u svijetu s petinom udjela u svjetskom kontejnerskom prijevozu.

“Rezultati A.P Moller Maerska bili su u trećem tromjesečju po svemu sudeći dobri, uz solidan rast dobiti u svim dijelovima poslovanja a posebno u podružnici Ocean and Logistics & Services”, rekao je izvršni direktor Soren Skou u priopćenju.

“Obujam (tereta) oporavio se brže nego što se očekivalo, i dalje dobro kontroliramo troškove, a vozarine su porasle zbog velike potražnje”, pojasnio je Skou. U podružnici Ocean and Logistics & Services obujam prevezenog tereta pao je u trećem tromjesečju oko tri posto, manje nego št se očekivalo, priopćila je tvrtka.

Preliminarni rezultati za treće tromjesečje pokazali su prihode od 9,9 milijardi dolara i dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) prije troškova restrukturiranja i integracije od 2,4 milijarde dolara.

U istom prošlogodišnjem razdoblju prihodi su iznosili 10,1 milijardu, a EBITDA 1,7 milijardi dolara. Rezultati za treće ovogodišnje tromjesečje obuhvatit će i troškove restrukturiranja od oko 100 milijuna dolara, vezane za tehnološke viškove. U cijeloj godini očekuju EBITDA od 7,5 do 8 milijardi dolara. Do sada su očekivali 6 do 7 milijardi dolara.

You may also like

0 comments