Potpora Miroslavu Škori opala za dva posto

Cro Demoskop
U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas otkriva preferencije birača uoči predsjedničkih izbora.

Približavamo se finalu predsjedničkih izbora, a uskoro bi trebala početi i službena kampanja. Akutalna predsjednica, koja je u ponedjeljak predstavila program, i dalje ostaje prvi izbor, ali i njoj i glavnim protukandidatima potpora pada. Osim jednom koji je ujedno i najveće iznenađenje ovomjesečnog istraživanja.

Da su se Predsjednički izbori održali početkom studenog drugi se krug ne bi mogao izbjeći. Iako je i dalje favorit, aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, u odnosu na listopad, bira nešto manje ispitanika 28,6 posto. Potpora joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u listopadu). Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u listopadu). Gotovo dva i pol postotna boda manje ima Miroslav Škoro kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u listopadu).

Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio potporu! Prošlog je mjeseca imao nešto više od 6 posto potpore, a sada čak 14 posto (6,4 posto u listopadu). Po biračkom tijelu Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Svi ostali nemaju realne šanse. Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS, je na 2,6 posto. Nešto manje ima Dalija Orešković, iako joj je potpora narasla (2,5 posto). Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana ispod jedan posto (0,8 posto).

Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto). Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, točnije 6,1 posto.U drugi krug, prema istraživanju, idu aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo – u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović aktualnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u listopadu), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u listopadu).

Promjenu nabolje – to su biračima obećali Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović predstavljajući svoje programe za petogodišnji mandat na Pantovčaku.

Žestokih uzajamnih kritika nije nedostajalo. Po čemu su njihovi programi slični, a po čemu različiti? Mogu li ispuniti najavljeno s obzirom na predsjedničke ovlasti? Kakvu kampanju možemo očekivati?

U emisiji Otvoreno HTV-a gostovali su stručnjakinja za komunikologiju Smiljana Leinert Novosel, politički analitičari Krešimir Macan i Ivica Relković te politolog Pero Maldini.

Relković smatra kako su predsjednički skupovi pokazali da HDZ usprkos aferama stoji uz Kolindu Grabar-Kitarović dok je Zoran Milanović svjestan da nema konkurenciju na ljevici te se okrenuo obraćanju za drugi krug.

‘Pojam ‘normalno’ otvara centrističke birače. On ne mora uopće riskirati. Poigrava se sa situacijom u HDZ-u, koji ima dva krila. Igra taktički u svojim nastupima. U HDZ-u se kroz parole podvlači vraćanje eri Tuđmana. Milanović i Grabar-Kitarović pokazuju želju za drugim krugom. Treće i četvrto mjesto ne igra nikakvu ulogu. Kolinda Grabar-Kitarović se u svojim porukama vraća obraćanju svima jer temeljno želi zadržati sve svoje birače, da što manje birača izgubi od Miroslava Škore. Grabar-Kitarović ima stabilizacijske teme, nema više iskakanja, kritika prema Vladi’, naglašava Ivica Relković za HRT.

Analitičar Macan kaže kako je kod HDZ-a i SDP-a sve već viđeno.

‘Škoro ima najbolji ulaz u kampanju, najosmišljeniji i jednostavne poruke. O njegovim porukama se raspravljalo i odmah smo ih zapamtili. Kolinda Grabar- Kitarović i Zoran Milanović išli su naširoko, što je očekivano. Poruke kod Milanovića su efektne, ali programa nema. Milanovićev skup je više bio motivacijski govor’, dodaje Krešimir Macan.

Leinert Novosel ističe kako se radi se o maksimalno personaliziranim izborima.

‘Imidž pojedinca dobiva glavnu ulogu, postaje određujući element u natjecanju. Milanović ima zadatak da osvježi imidž i podsjeti nas da on nije novo lice u politici i naglasi ono po čemu je on upamćen-predsjednik s karakterom, čvrstim stavom i opuštenim ponašanjem. Milanovićev slogan nije loše izabran ali ga ljudi mogu razno interpretirati. Slogan sadašnje predsjednice je zapravo nedorečen. Moglo se tu više poentirati s obzirom na to da je ona u drugačijoj poziciji u odnosu na druge. Ona je izložena testiranju iz dana u dan. Ona i radi na svom imidžu. Prikazuje se više uključenom kako bi mobilizirala birače’. Komentirala je Škoru i rekla kako je odlično krenuo, ali izgleda da sada više nema snage. Za Mislava Kolakušića kaže kako igra na specifičan način.

‘On je uvijek prisutan i nema ga. On pobire uspjeh, a uglavnom netko drugi radi za njega’, dodaje Leinert Novosel.

Maldini ističe kako je HDZ za razliku od SDP-a pokazao jedinstvo.

‘Oba predstavljanja su bila dobro izrežirana, vodilo se računa o najsitnijem detalju. Socijalne vještine kod Milanovića nisu na nivou još od prošlog premijerskog mandata, to se ne može preko noći popraviti, ostavio je podijeljenu i onesposobljenu stranku iza sebe. Škoro nema novih ideja, reciklira stare stvari. Kolakušić ima izrazitu autoritarnu crtu, i prikuplja birače koji vole snažan i antidemokratski izričaj.

Macan smatra kako Zoran Milanović nudi normalnu Hrvatsku.

‘Postoje neke teme o kojima se ne priča puno u javnosti, kao što je pravo na pobačaj, pravo istospolnih zajednica, upravo Milanović se uključuje braniti ih. Većina njegovih poruka je razumljivo, nema povijesnih priča. Milanović ima problem u svom lijevom djelu jer neki birači ne žele njega. Ispada da je Milanović sad na rejtingu SDP-a, jedne stranke, morao bi imati još veći postotak. Karakter mu uistinu može biti prednost’, dodaje.

Dodaje kako se predsjednici vratilo samopouzdanje, a njen je govor bio bolji nego prošli put.

‘Grabar-Kitarović računa da će ona i Milanović bit u drugom krugu, zato uglavnom i napada njega. Na većinu Škorinih prijedloga je imala odgovor i predlagala nova rješenja. Pozorno prati Škorine izjave. U prvom krugu se bori za svakog birača sa Škorom’.

Neodlučnih je 3,7 posto, manje nego prošlog mjeseca kada smo također testirali ovaj sraz. Predsjednica bilježi rast za jedan postotni bod dok Milanovića bira nešto manje ispitanika nego u listopadu.

Birači Miroslava Škore pred ovakvim izborom glas češće daju aktualnoj predsjednici, više od 70 posto, ali gotovo 20 posto ih bira Milanovića. Kolakušićevi su birači podijeljeni, ali više bi ih odabralo Milanovića.

Sraz predsjednice i Škore je za Grabar-Kitarović je rizičniji, no i ovdje bolje stoji aktualna predsjednica. Bira ju 49,2 posto ispitanika (48,4 posto u listopadu), a Škoru 45,6 posto (42,3 posto).

Neodlučnih je 5,1 posto tako da, samo teoretski, Škoro ima šansu za pobjedu. Ovdje je znakovito da se broj neodlučnih gotovo prepolovio, pa je potpora kandidatima narasla, ali predsjednici za manje od jednog postotnog boda, a Škori više od tri. I birači SDP-a i birači Zorana Milanovića češće biraju Škoru baš kao i Kolakušićevi birači.

Ako bi se u drugom krugu našli Miroslav Škoro i Zoran Milanović i ta bi borba bila tijesna, ali Škoro bolje stoji. Miroslava Škoru bira 49,6 posto ispitanika (49,8 posto u listopadu), Zorana Milanovića 46,3 posto (45,8 posto).

Neodlučnih je 4,1 posto tako da Milanović ima teoretske šanse, ali samo kada bi svi neodlučni glasali za njega. U odnosu na listopad, u ovom je srazu Milanoviću potpora nešto narasla, a Škori pala.

Gotovo 90 posto birača HDZ-a očekivano bira Škoru. Isto je vidljivo i kod birača Grabar-Kitarović s tim da ih više od 15 posto ipak bira Milanovića. Više od polovine Kolakušićevih birača ide Milanoviću, no gotovo 40 bira Škoru.

Kako će se prvi krug izbora najvjerojatnije održati 22. prosinca, istraživanje u mjesecu uoči Predsjedničkih izbora, donosi znakovite trendove. Trojac na vrhu koji se baš u proteklih mjesec dana dodatno aktivirao, pa i u međusobnim podbadanjima, bilježi pad potpore. Problem im je, očito, ne samo pridobiti nego i zadržati birače.

Pojavljivanje u javnosti kroz intervjue i konvencionalne medije, a ne samo putem društvenih mreža, Kolakušiću je drastično podignulo potporu, pa prema rezultatima puše za vratom Miroslavu Škori. Upitno je može li rasti, kao i hoće li padati ili je dosegnuo maksimum. Također je pitanje i kako će to utjecati na ostale protukandidate, osobito kada krene službena kampanja.

You may also like

0 comments