Potpisana deklaracija o suradnji s Francuskom

Obrana i strateška suradnja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oko 15 sati napustio je Hrvatsku. Bio je to prvi službeni posjet nekoga francuskog predsjednika našoj zemlji od stjecanja neovisnosti. Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u banskim dvorima, Macron je dao jasnu potporu hrvatskom pristupanju šengenu i eurozoni, a potpisani su i strateški sporazum između Francuske i Hrvatske, te ugovor io nabavui francuskih vojnih zrakoplova.

Nabava Rafalea najveće je ulaganje u Hrvatsku vojsku i sigurnost hrvatskih građana. Hrvatska time mijenja svoj globalni položaj u vojnom i obrambenom smislu na karti Europe i svijeta te stječe strateško sredstvo odvraćanja za idućih 30 godina, objavio je premijer Plenković na svome Twitter profilu nakon potpisivanja ugovora o kupnji francuskih borbenih aviona.

Iako se uoči Macronova posjeta cijena zrakoplova povećala za 100 milijuna eura, to neće promijeniti našu nabavnu cijenu vojnih aviona koja će iznositi 999 milijuna eura.

Potvrdili su to prijepodne iz Ministarstva obrane ističući da ukupan iznos uključuje i PDV. Nakon potpisivanja ugovora i obraćanja medijima slijedio je prelet novih borbenih aviona Rafala iznad Zagreb

Andrej Plenković i Emmanuel Macron gladali prelet Rafalea nad Zagrebom
Prije potpisivanja sporazuma o kupnji 12 francuskih Rafala, Emmanuel Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s hrvatskim pilotima koji će ići na vježbu za upravljanje francuskim zrakoplovima.

O tim je temama jutros razgovarao i s predsjednikom države Zoranom Milanovićem koji ga je primio u svojem Uredu i njegov posjet nazvao “malim novim početkom za Hrvatsku.

Mate Rimac danas je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji je sinoć stigao u posjet Hrvatskoj, predstavio automobil svoje tvrtke Rimac Nevera, kao i model Bugattija.

Andrej Plenković i Emmanuel Macron gladali prelet Rafalea nad Zagrebom
Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon automobile su Macronu i premijeru Andreju Plenkoviću predstavili na terasi hotela Esplanade u Zagrebu.

You may also like