Potpisan sporazum o suradnji HGK i EFZG-a o dualnom obrazovanju

Čelnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i zagrebačkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u utorak Sporazum o suradnji tih dviju, kako su rekli, krovnih institucija gospodarstva i ekonomske znanosti.

Sporazum su potpisali predsjednik HGK Luka Burilović i dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lajoš Žager, a obojica su tom prilikom istaknuli kako je potpis na ovaj sporazum samo formaliziranje kvalitetne suradnje dviju institucija koja traje godinama.

Sporazumom se, kazao je Burilović, utvrđuju zajedničke aktivnosti kojima će se dodatno osnažiti dosadašnja suradnja te potaknuti još jače povezivanje znanosti i gospodarstva. Žager je, pak, naglasio kako su područja moguće suradnje Komore i Fakulteta brojna, i to na korist obiju strana te da te dvije institucije imaju i obvezu surađivati u cilju boljitka cijele zemlje.

Sporazum tako, uz ostalo, predviđa edukaciju članova Komore pri Ekonomskom fakultetu, posebno u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja, ali i kroz razvoj posebnih specijalističkih postdiplomskih studija temeljem potreba tržišta rada i gospodarstva. Također, predviđena je i izrada zajedničkih projekata, studija i elaborata iz područja društvenih znanosti, razmjena podataka u svrhu izrade diplomskih, specijalističkih i postdiplomskih radova studenata, ali i analitičkih studija, te mogućnost odrađivanja praktične nastave studenata Ekonomskog fakulteta kod članica HGK i njihove dodatne edukacije od strane nekih od najboljih hrvatskih menadžera.

Burilović je pritom podsjetio da je Komora slične sporazume potpisala i s fakultetima strojarstva i brodogradnje te prometnih znanosti, a najavio je širenje suradnje i s drugim fakultetima, ali i resornim ministarstvom.

U srijedu će, kako je najavio, Komoru posjetiti i ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar, kojeg u Komori žele upoznati s projektom dualnog obrazovanja. Takvi programi strukovnog obrazovanja, istaknuo je Burilović, vrlo uspješno provode Austrija i Njemačka, u kojima je stopa nezaposlenosti mladih na razini od tek 5 do 6 posto, a cilj je Komore pokrenuti ga i u Hrvatskoj te ovdašnju stopu nezaposlenosti mladih višu od 50 posto barem prepoloviti.

U tom smjeru, kazao je Žager, okreće se i sam Ekonomski fakultet, koji nastavu sve više obogaćuje praksom i izravnom suradnjom s gospodarstvom, kako bi studenti dobili što kvalitetniju pripremu za budući život. Na kraju svečanosti potpisivanja Sporazuma Burilović je iskazao zadovoljstvo što se ono održalo baš 16. veljače, točno na dan kada je 1852. godine Komora osnovana.

You may also like