Poticajne mjere zaustavile pad cijena nafte

Analiza dana
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 50 dolara, poduprte nadom da će vodeći proizvođači dodatno ograničiti opskrbu a središnje banke poticajnim mjerama ublažiti negativan utjecaj epidemije koronavirusa na gospodarstvo.

Na kraju prošlog tjedna tržišta je uzdrmao strah da će epidemija koronavirusa zakočiti globalno gospodarstvo i potražnju za naftom. Epidemija je do sada odnijela 3.000 ljudskih života a zaraženo je više od 90 tisuća ljudi, piše Reuters.

Financijska tržišta prošlog su tjedna zabilježila najveći pad od financijske krize 2008. godine pa su središnje banke, uključujući američki Fed i Bank of Japan, danas naznačile da će uvesti mjere kako bi ih stabilizirale. Njihovi signali umirili su danas tržišta a dodatnu potporu cijenama nafte pružile su izjave vodećih proizvođača nafte da su spremni dodatno ograničiti opskrbu. Tehnički odbor OPEC-a preporučio je da se zbog utjecaja epidemije na potražnju opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno.

Trenutno OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, smanjuju opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem mjeseca. Nekoliko ključnih članica OPEC-a razmišlja o još opsežnijem smanjenju proizvodnje u drugom tromjesečju, napominje Bloomberg.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas da Moskva analizira preporuku tehničkog odbora, dodajući da Moskva nije dobila prijedlog o još većem smanjenju. Izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija nastaviti suradnju s OPEC-om i njegovim saveznicima također pomaže (cijenama) uoči važnog sastanaka proizvođača nafte krajem ovog tjedna, stoji u dnevnom izvješću ING Snap.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 50,16 dolara, što znači da je pala 73 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments