Poticajne mjere i otvaranje potakle svjetske burze

Trzavice u drugom planu
Na burzama su u utorak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu i najavama daljnjih poticajnih mjera, pa su napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.

Predsjednik francuskog parlamenta i njegov njemački kolega pozvali su u utorak na otvaranje što je prije moguće granica između europskih zemalja, nakon što su one bile više tjedana zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Velika Bfritanija u lipnju će otvoriti tisuće dućana i trgovačkih centara, najavio je u ponedjeljak premijer Boris Johnson, predstavljajući hodogram olakšavanja mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Rast tržišta zahvaljuje se postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, s obzirom da se širenje koronavirusa usporava, što bi trebalo uskoro dovesti do narmaliziranja ekonomke aktivnosti. Zahvaljujući tome, jučer su snažno porasle cijene dionica na europskim burzama, pri čemu je STOXX 600 indeks skočio 1,5 posto.

Tim više što se najavljuju daljnje poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima. Nakon što je jučer objavljeno da japanska vlada priprema novi paket poticajnih gospodarskih mjera vrijedan oko 930 milijardi dolara, koji će biti usmjeren na financijsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom, jutros je kineska središnja banka poručila da će nastaviti smanjivati kamatne stope i poduzeti druge mjere kako bi ojačala gospodarstvo.

Zahvaljujući tome, verbalni rat između SAD-a i Kine oko koronavirusa, trgovinskih pitanja i namjera Pekinga da uvede novi zakon o nacionalnoj sigurnosti u vezi Hong Konga u drugom je planu. U drugom su planu i makroekonomski pokazatelji. Primjerice, jutros je singapurska vlada po treći put ove godine smanjila procjene, pa sada očekuje pad gospodarstva u ovoj godini između 4 i 7 posto.

Na valutnim tržištima tečajevi ne osciliraju značajnije.  Europske zemlje trebaju udružiti snage kako bi zaštitile svoje banke od posljedica pandemije koronavirusa, izjavio je za Reuters čelnik Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) Jose Manuel Campa.

Cijene su nafte, pak, porasle, nastavljajući uzlaznim trendom već peti tjedan zaredom jer se s normalizacijom gospodarskih aktivnosti u svijetu očekuje i jačanje potražnje za ‘crnim zlatom’. Na američkom je tržištu cijena barela skočila 2,6 posto, na 34,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,15 posto, na 35,95 dolara.

You may also like

0 comments