Home Uncategorized Posustalo zapošljavanje u SAD-u stabiliziralo cijenu nafte na 78 dolara za barel

Posustalo zapošljavanje u SAD-u stabiliziralo cijenu nafte na 78 dolara za barel

by Energypress.net

Analiza dana

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu razine od 78 dolara budući da su naznake posustalog zapošljavanja u SAD-u potaknule špekulacije o snižavanju kamatnih stopa na početku jeseni, potisnuvši u drugi plan najavu vodećih proizvođača o povećanju opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 77,91 dolar, a na američkom 73,64 dolara.

Trgovci strahuju za potražnju u uvjetima visokih kamatnih stopa koje koče aktivnost u velikim gospodarstvima poput SAD-a i Europe, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici najavili su u nedjelju da će u zadnjim mjesecima u godini postupno povećati opskrbu.

Od kraja 2022. OPEC+ smanjuje opskrbu za 5,86 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje. U nedjelju produljili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 milijuna barela dnevno.

Preostala 2,2 milijuna barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja rujna, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja rujna iduće godine.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman upozorio je ipak u srijedu da će pauzirati povećanje opskrbe ako potražnja ne bude dovoljno snažna.

Potporu cijenama pružilo je u srijedu i posustalo zapošljavanje u privatnom sektoru u SAD-u u svibnju, prema podacima tvrtke ADP, raspirivši špekulacije da bi središnja banka mogla ipak sniziti troškove zaduživanja na početku jeseni.

Trgovce je ohrabrila i izjava američke ministrice energetike Jennifer Granholm da bi Washington mogao ubrzati tempo punjenja strateških rezervi nafte. Globalno tržište nafte dobro je opskrbljeno, dodala je Granholm.

Snažniji rast cijena zakočio je pak rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u u prošlom tjednu, za više od četiri milijuna barela, prema izvorima koji se pozivaju na brojke udruge proizvođača API.

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio za 3,13 dolara, na 78,17 dolara.

Related Posts