Posustale industrijske aktivnosti u eurozoni

Analiza Markita
Aktivnosti u industriji eurozone blago su posustale na početku godine, zakočene kašnjenjima u lancima opskrbe koje su prouzročile nove mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI) pao je u siječnju za 0,4 boda u odnosu na prosinac, na 54,8 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, neznatno povisivši prvu procjenu njegove vrijednosti. „Proizvodnja u industriji eurozone porasla je solidnim tempom i na početku 2021., iako najslabije od početka oporavka, zbog uvođenja novih mjera zaključavanja i nestašica u opskrbi koje proizvođače u cijeloj regiji stavljaju pred nove izazove”, ističe poslovni ekonomist Markita.

Zemlje u zoni primjene zajedničke europske valute bile su prisiljene ponovo uvesti stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile novi val zaraze covidom 19. “Problem kašnjenja u lancima opskrbe znatno se pogoršao u prvom mjesecu – veća su kašnjenja zabilježena samo jednom u više od dva desetljeća istraživanja – početkom prošle godine, u razdoblju globalnog lockdowna”, objašnjava Chris Williamson.

Manjak u opskrbi osigurao je dobavljačima glavnu riječ u određivanju cijena pa su cijene sirovina naglo porasle a tome valja dodati i veće troškove isporuke, objašnjava Williamson, dodajući da bi cjenovni pritisak trebao oslabiti kada se otvori više kapaciteta.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najsnažnije su rasle aktivnosti u zemljama s jakom izvoznom bazom, uključujući Njemačku, Italiju i Nizozemsku, pokazuje izvješće. Poslovni su čelnici iskazali znatno veći optimizam u prognozama za ovu godinu, nadajući se u prvom redu da će cijepljenje protiv covida 19 u idućim mjesecima pomoći ublažiti ograničenja, što bi trebalo potaknuti gospodarsku aktivnost.

Poslovni ekonomist Markita upozorava ipak na kontinuirano veliku neizvjesnost. “Iako su izgledi poboljšani i optimizam je u industriji u siječnju dosegnuo najvišu razinu u tri godine, šaljući umirujući signal samopouzdanja, svaka naznaka eventualnog kašnjenja u cijepljenju pojačat će neizvjesnost”, zaključuje.

Ukupan broj zaposlenih u industriji u prosincu prošle godine manji je za 0,4 posto u odnosu na studeni, a u usporedbi s prosincem 2019. godine manji je za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 6,2 posto, te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 3,4 posto.

You may also like

0 comments