Posustala trgovina uslugama

WTO
Globalna trgovina komercijalnim uslugama suočila se u drugom tromjesečju sa sve izraženijim nepovoljnim trendovima, posustajući na prijelazu u drugu polovinu godine, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Novi WTO-ov barometar globalne trgovine uslugama iznosio je u drugom tromjesečju 98,4 boda i bio je ispod bazne vrijednosti od 100 bodova, signalizirajući posustajanje trgovinske razmjene usluga širom svijeta, naročito u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je iznosio 103,1 bod.

Rast trgovine uslugama oslabio je već u prva tri ovogodišnja mjeseca iako općenito bolje odolijeva aktualnim trgovinskim napetostima nego robna razmjena, ističu u WTO-u.

Upravo su usluge u posljednje vrijeme ključan oslonac gospodarskih aktivnosti, posebno u velikim europskim gospodarstvima, uključujući njemačko i francusko, s obzirom na posrtanje industrijskog sektora pod utjecajem globalnih trgovinskih sukoba, brexita i postrožene regulative u automobilskom sektoru.

WTO pak u izvješću navodi da su vrijednosti globalnog indeksa menadžera nabave (PMI) u uslužnom sektoru, te IATA-ina indeksa zračnog prijevoza putnika i indeksa građevinskog sektora u lipnju pale ispod razine od 100 bodova, signalizirajući slabljenje trgovinske razmjene uslugama u odnosu na trend u prethodnom razdoblju.

Blagi pad u odnosu na trend iz prethodnog razdoblja pokazao je indeks financijskih usluga dok se snažan sektor informatičko-komunikacijskih usluga stabilizirao u odnosu na povišenu razinu na sredini prošle godine.

Inideks kontejnerskog prijevoza bilježio je pak znakove oporavka, nakon višemjesečnog razdoblja posustajanja, dosegnuvši u lipnju vrijednost od 100,8 bodova, što pokazuje pojačani tempo trgovine uslugama u tom sektoru.

Njemačko gospodarstvo ne očekuje značajniji pad aktivnosti niti izrazita recesija, nakon blagog pada u drugom tromjesečju, ali ne naziru se ni naznake poboljšanja, poručili su u petak iz ministarstva gospodarstva.

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u razdoblju od travnja do lipnja za 0,1 posto na kvartalnoj razini, a slabi podaci objavljeni u međuvremenu potaknuli su bojazni da bi u tromjesečju koje se primiče kraju moglo ući u recesiju.

Ekonomisti uglavnom definiraju tehničku recesiju kao najmanje dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. Ovog je tjedna nekoliko instituta procijenilo da će najveće europsko gospodarstvo u trećem kvartalu ući u recesiju.

Uzrok slabosti pad je aktivnosti u izvozno orijentiranoj industriji, dijelom zbog trgovinskih sukoba i neizvjesnosti povezane s brexitom. Izvoz stagnira, ali gospodarstvu vidnu podršku pružaju osobna i državna potrošnja, konstatiraju u ministarstvu.

Napominju pritom da je stanje u građevinskom sektoru dobro, za razliku od industrije i energetskog sektora koji prolaze kroz slabije razdoblje. Dodaju i da je početak trećeg tromjesečja u industriji bio loš a oporavak se zasada ne nazire. Podaci objavljeni prošlog tjedna pokazali su pad industrijskih narudžbi i industrijske proizvodnje, dodatno potpirujući bojazni za gospodarstvo.

Njemački ministar financija Olaf Scholz kazao je zastupnicima u parlamentu da je Njemačka spremna uložiti “puno, jako puno milijardi eura” u gospodarstvo kako bi spriječili značajno usporavanje rasta. Dodao je i da zemlja mora poduzeti odvažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena prije nego što bude prekasno.

You may also like