Posustaje tržište rada u SAD-u

Tempo zapošljavanja u SAD-u osjetno je usporio u rujnu, zakočen gubitkom radnih mjesta u rudarstvu, ali se stopa nezaposlenosti zadržala na najnižoj razini u sedam i pol godina, izvijestila je vlada u Washingtonu.

Američki su poslodavci u rujnu neto otvorili 142 tisuće novih radnih mjesta, izvijestilo je američko ministarstvo rada. Ujedno su za ukupno 59 tisuća snizili procjene broja novootvorenih radnih mjesta u srpnju i kolovozu, pri čemu je već u pretprošlom mjesecu broj novih radnih mjesta kliznuo ispod 200 tisuća, uz otvorenih samo 136 tisuća radnih mjesta. U privatnom je sektoru u rujnu ukupno zaposleno 118 novih radnika a u javnom 24 tisuće, pokazuju službeni podaci ministarstva. Najviše se zapošljavalo u sektoru zdravstvene skrbi i u informatičkom sektoru dok je u rudarskom neto zatvoreno 10 tisuća radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti ostala je u rujnu nepromijenjena, na najnižoj razini u sedam i pol godina od 5,1 posto. Broj nezaposlenih smanjen je za 100 tisuća, na 7,9 milijuna. Analitičari su očekivali preko 200.000 novih radnih mjesta a izvješće se posebno pozorno prati u središnjoj banci budući da je guvernerka Janet Yellen upravo zapošljavanje izdvojila kao ključan kriterij za prilagođavanje monetarne politike.

Nedavno je Yellen kazala da bi Fed mogao podići ključne kamatne stope do kraja godine ako inflacija ostane stabilna a gospodarski rast dovoljno snažan da se zapošljavanje pojača. Kamatnjaci su u SAD-u već godinama na rekordno niskoj razini nadomak nuli a novo izvješće ministarstva rada moglo bi prigušiti izglede za njihovo podizanje u ovoj godini.

You may also like

0 comments