Home Ekonomija Postupci Donalda Trumpa izazvali oprez na svjetskim burzama

Postupci Donalda Trumpa izazvali oprez na svjetskim burzama

by Agencije

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi imigracije i protekcionizma, no kada se ponovno usmjerio na gospodarska pitanja, većina indeksa nadoknadila je prethodne gubitke.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,1 posto, na 20.071 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,1 posto, na 2.297 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je dosegnuo 5.666 bodova. Početkom tjedna ti su indeksi bili pod pritiskom jer ulagači nisu bili sigurni u prioritete Donalda Trumpa, s obzirom da je manje bio fokusiran na važna pitanja za tržišta, a više na imigraciju i protekcionizam, što bi moglo negativno utjecati na trgovinu u svijetu i financijska tržišta. “Ako počnete gubiti politički kapital povlačeći nepopularne poteze i izgubite većinu koju imate, to će dovesti u pitanje vaše ostale planove, primjerice, o porezima”, objasnio je Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Međutim, u petak su indeksi na Wall Streetu nadoknadili sve prethodne gubitke, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom sektoru za 2,6 posto jer je Trump potpisao dvije uredbe o preispitivanju financijskih propisa donesenih nakon financijske krize 2008., uključujući Dodd-Frank zakon o reformi Wall Streeta.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, cijene dionica u financijskom sektoru skočile su više od 18 posto upravo radi Trumpovih obećanja o smanjenju regulacija koje opterećuju banke. “Preispitivanje Dodd-Franka nije neočekivano, no konačno je došlo do toga, što pokazuje da Trump ispunjava obećanja”, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Ulagače je ohrabrio i podatak da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 227.000, znatno više nego mjesec dana prije i znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanja na tržištu rada i ubrzanje rasta gospodarstva.

Pritom je prosječna cijena satnice porasla samo 0,1 posto, što pokazuje da inflacija ne bi trebala znatnije ojačati. Zbog toga, pak, američka središnja banka ne bi trebala žuriti s povećanjem kamatnih stopa, što pogoduje tržištima kapitala. “Ključan je u ovom izvješću spori rast plaća, pa Fed vjerojatno neće već u ožujku povećati kamate”, kaže Massocca.

Podršku tržištima pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija, pa su analitičari povećali procjene. Tako sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade američkih kompanija u zadnjem lanjskom tromjesečju u prosjeku porasti za 8 posto na godišnjoj razini, dok su početkom siječnja procjenjivali da će biti veće za 6,1 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,4 posto, na 11.651 bod, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.825 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,1 posto, na 7.188 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,8 posto, na 18.918 bodova.

Related Posts