Home Ekonomija Postupak protiv Sarkozya zbog financiranja kampanje?

Postupak protiv Sarkozya zbog financiranja kampanje?

by Agencije

Tužiteljstvo u Parizu predložilo je pokretanje sudskog postupka protiv bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja i 13 ostalih optuženih za ilegalno financiranje njegove predsjedničke kampanje 2012., doznaje AFP u ponedjeljak iz sudskih izvora i izvora istrage pokrenute u veljači ove godine.

Sada je na sucima istrage da se izjasne o zahtjevu tužiteljstva, ali moraju čekati minimalno mjesec dana da se ostavi vremena stranama da podnesu eventualnu žalbu.

Veliki je to udarac Sarkozyju koji sudjeluje na predizborima svoje stranke desnog centra 20. i 27. studenoga na kojima se bira kandidat za predsjedničke izbore u proljeće 2017. Tužiteljstvo smatra da postoje dokazi da su troškovi spomenute kampanje bili dvostruko veći od zakonskog ograničenja zbog čega postoji sumnja u ilegalno financiranje.

Sarkozy (61), je u veljači cijeli dan odgovarao na pitanja financijske policije u Parizu o navodima da se tijekom kampanje vodilo dvostruko knjigovodstvo, a postavljana su mu i pitanja o otkriću lažnih računa u iznosu od 18 milijuna eura koje je izdala tvrtka za organizaciju događaja Bygmalion. On je više puta opovrgao da je bio upoznat s dvostrukim knjigovodstvom i lažnim računima.

Bygmalion je organizirao neke od Sarkozyjevih javnih nastupa i navodno ih naplatio preko stranke, a ne preko predsjednička kampanje za njegov reizbor. Rezultat toga je, tvrdi tužiteljstvo, da su troškovi kampanje premašili ograničenje od 22,5 milijuna eura.

Njegov tadašnji direktor kampanje Guillame Lambert je policiji kazao da je Sarkozyja upozorio na prekoračenje limita, ali je bivši predsjednik u rujnu 2015. kazao da se ne sjeća tog upozorenja, nazvavši cijelu kontroverzu “farsom”.

Čelniku konzervativne oporbene republikanske stranke nikako ne ide u prilog što bi mjesecima mogao biti dio pravnog procesa. Ovo nije prvi njegov skandal, pišu agencije i podsjećaju na optužbe da je za financiranje kampanje 2007. uzeo novac od bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Related Posts