Postrožene protupandemijske mjere stabilizirale cijenu nafte

Na tržištima
Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 55 dolara, balansirajući između ohrabrujućih planiranih poticaja u SAD-u i zabrinutosti za potražnju u uvjetima postroženih protupandemijskih mjera.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 55,48 dolara, dok se u SAD-u trgovalo po 52,32 dolara. Tržišne odnose danas podupiru očekivanja usvajanja paketa pomoći američkom gospodarstvu u iznosu od 1900 milijardi dolara, kako je najavio Joe Biden.

Također, potporu cijenama pruža i vijest iz Indonezije da je obalna straža zaplijenila tanker pod iranskom zastavom budući da bi mogla potpiriti geopolitičke napetosti.  Nakon neuspješnog pokušaja pregovaranja o oslobađanju spomenutog tankera, u „igru“ se „umiješala“ i Indonezija, zadržavši dva tankera koji su tajno prevozili iransku naftu u Kinu. Oteti brodovi Horse i Freya zarobljeni su kraj otoka Batam, nedaleko od Singapura, a plovili pod iranskom i panamskom zastavom. Kao razlog za taj čin navodi se nepostojanje nacionalnih zastava na tankerima i neodgovaranje posada na upite kroz radio-komunikaciju. Indonezijska agencija za sigurnost brodarstva (Bakamla) sumnja da su tankeri ilegalno prevozili naftu, a navodi se kako je istraga u tijeku.

Protuteža su bila stroga ograničenja koja su europske države uvele kako bi zaustavile širenje koronavirusa. I Kina bilježi rast broja novih slučajeva covida 19, što prigušuje izglede potražnje u najvećem svjetskom potrošača energije.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 54,69 dolara, što znači da je pala 45 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments