Postoji rizik glede fondova za zemlje koje su bez vlade

Postoji rizik da kapacititi za povlačenje europskih sredstava budu slabiji u situacijama kada je neka zemlja bez vlade, iako se tu ništa ne može reći za sigurno, ali je važno zbog investitora stabilizirati političku situaciju u Hrvatskoj, izjavio je u petak Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost.

Katainen je u petak zajedno s povjerenicom za promet Violetom Bulc predstavio rezultate pozivnog natječaja za financiranje projekata iz CEF-a u području prometa. “Obično kada zemlja nema vladu ili kada vlada padne to usporava rad administracije i u tom smislu postoji rizik da apsorpcijski kapaciteti budu slabije nego što bi trebali ili mogli biti, ali nitko ne može ništa reći za sigurno. nadajmo se da će se politička situacija stabilizirati jer to nije važno samo s  glediišta korištenja fondova nego je važno i zbog toga što privatni investitori uvijek traže stabilnost , oni uopće ne vole iznenađanja. Želimo sve najbolje hrvatskim vlastima i političkim strankama da formiraju vladu i razjasne stvari koje se mogu ticati privatnih investitora”, odgovorio je Katainen na novinarsko pitanje može li pad hrvatske vlade utjecati na brzinu povlačenja sredstava iz europskih fondova.

Komisija je u petak objavila da je 12 od 17 prijavljenih projekata iz područja prometa vrijednih 306,9 milijuna eura odobreno je za financiranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

U Komisiji kažu da je s ovih 12 projekata Hrvatska je iskoristila 76 posto od svoje nacionalne omotnice. Preostalo je još nešto preko 105 milijuna eura. Na jesen se očekuje treći poziv za natječaj, što će biti prigoda da se iskoriste i ta preostala sredstva pod uvjetom da projekti budu kvalitetni, rekao je stručnjak Europske komisije zadužen za Hrvatsku. Ako  takvih projekata ne bude, preostala sredstva mogu biti dodijeljena za kvalitne projekte u drugim zemljama članicama.

Povjerenica Bulc je pozvala hrvatske vlasti da učine sve kako bi se iskoristila  preostala sredstva. Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je u petak poduzetnicima na 18. međunarodnom sajmu poduzetništva MESAP-a 2016. u Nedelišću, da za financiranje svojih projekata koriste sredstva iz europskih fondova, ali i da su procedure dolaska do domaćih sredstava bitno olakšane.

Horvat je predstavio raspisane natječaje i one u završnoj fazi pripreme, ukupno vrijedne 500 milijuna kuna. Pritom je poručio poduzetnicima da izvor financiranja projekata hrvatskih poduzetnika postoji u fondovima Europske unije. “Rekonstruirali smo pravila i ona više nisu bauk”, rekao je Horvat i dodao kako se do sredstava iz natječaja Ministarstva sada dolazi puno lakše nego prošle godine.

Uz Horvata, HBOR je predstavio nove financijske instrumente, a Hrvatska agencija za gospodarstvo i investicije zajmove s kamatom od 0,5 do 3,5 posto. Međunarodni sajam poduzetništva MESAP 2016 izlagačima i posjetiteljima nudi usluge u rangu regionalnih sajmova europskog tipa. Na 2.000 četvornih metara zatvorenog i 12.000 otvorenog prostora od 17. do 19. lipnja predstavlja se više od 200 izlagača. Županija partner je Koprivničko-križevačka.

You may also like