Home Hrvatska Postoji li još većina u parlamentu?

Postoji li još većina u parlamentu?

by admin

Ako Tomislav Karamarko sam ne ponudi ostavku, SDP je najavio da će u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade. Za to bi im trebalo 76 ruku zastupnika, odnosno takav prijedlog trebali bi podržati i pojedini zastupnici Mosta.

Prema proceduri, postupak nepovjerenja Karamarku SDP može pokrenuti uz potpise petine od 151 zastupnika. To im ne bi trebalo predstavljati problem budući da je koalicija lijevog centra Hrvatska raste koja je izašla na izbore osvojila 56 mandata. Nakon toga, prijedlog za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade odmah treba uvrstiti u dnevni red Sabora, a potom se o tome u roku od osam dana treba izjasniti i Vlada, dok Sabor o tome glasuje u roku od mjesec dana.

Da bi Karamarko bio smijenjen, koalicija Hrvatska raste mora prikupiti još 20 ruku. Uz njih bi mogli biti i tri IDS-ova zastupnika, dva SDSS-ova te Furio Radin, dva HRID-ovca, dva HDSSB-ovca te zastupnici Stipe Petrina, Radimir Čačić, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi i Ivan Vilibor Sinčić. To je ukupno 71 glas, što znači da bi na svoju stranu trebali privući i pet Mostovih zastupnika. Budući da je Most otpočetka oštro napadao HDZ oko Ine, a priču o suradnji Ane Šarić s Jozom Petrovićem prvi je javno komentirao Miro Bulj, moglo bi se dogoditi da bi upravo on mogao biti taj koji će dići ruku za njegovu smjenu. Možda bi se Bulju mogao pridružiti i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić koji je ionako u svađi s HDZ-om nedavno rekao da vladajući više ne mogu računati na njegovu podršku. A ostalih troje zastupnika eventualno bi se moglo naći među nezadovoljnim mostovcima, bilo da se to njihovo nezadovoljstvo očituje zato što su bliži SDP-u ili pak zato što su ‘izvisili’ u podjeli fotelja (Juro Martinović, Ivan Lovrinović, Ivica Mišić).

Padne li član Vlade u Saboru, a s obzirom da je ovdje riječ o predsjedniku najjače vladajuće stranke, s njime bi vjerojatno pala i Vlada, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović određuje novog mandatara. No, u SDP-u razmišljaju da bi možda u takvoj situaciji Most odlučio izaći iz Vlade, piše Jutarnji list.

U siječnju 2016. Vlada je izglasana s 83 glasa za, 61 protiv i 5 suzdržanih. Tada su na svojoj strani imali i dio manjina, HDSSB i Radimira Čačića. No u svibnju 2016. slika je nešto drugačija. HDZ koji je u sabor ušao s 51 zastupnikom sada ih ima 49. bVeliki upitnik je MOST – Ima 15 zastupnika, Ivan Kovačić i Ivan Lovrinović rekli su da će glasovati po savjesti. HDZ može računati na HSP Ante Starčević kojem je darovao jedan mandat. No ne mogu računati i na HSS koji sada ima dva zastupnika, ali zbog promjene u politici novog šefa, više nije toliko siguran partner.

Bandić Milan 365 koji je u Sabor ušao s dva zastupnika sada s dvoje manjinaca i BUZ-om ima pet ruku. Nezadovoljstvo se često čuje i iz HSLS-a koji ima 3 glasa dok HRAST i HDS s po jednim glasom pružaju podršku.

Related Posts