Postoje dvojbe oko preuzimanja British Steela

Eurofer
Europsko udruženje industrije čelika Eurofer planira Europskoj komisiji iznijeti dvojbe vezane uz prijedlog kineske grupacije Jingye za kupnju britanske tvrtke British Steel, ističući kako bi takva transakcija mogla narušiti europska pravila o slobodnom tržišnom natjecanju.

Kineska grupacija u ponedjeljak je objavila da je postigla preliminarni sporazum o kupnji British Steela te je obećala da će investirati 1,2 milijarde funti (1,5 milijardi dolara) u idućih deset godina i spasiti tisuće radnih mjesta.

Predložena transakcija još nije dovršena i trebat će ishoditi odobrenje regulatora. Iz Eurofera poručuju da predložena kupnja predstavlja novi primjer kineskog izvoza viškova kapaciteta u čeličnoj industriji na sam rub Europske unije. Europska komisija i britanska vlada nisu se zasad očitovale o tome.

Dodaje ujedno da je Kina najviše pridonijela viškovima čelika na globalnom tržištu. Globalni prekomjerni kapaciteti iznose 450 milijuna tona, što je tri puta više od obujma europskog tržišta, pri čemu na Kinu otpada najmanje dvije trećine tih viškova, ističu u Euroferu.

To udruženje industrije predvodi kampanju za strožim zaštitnim mjerama na razini EU-a kako bi se zaštitilo europsku industriju od ‘poplave’ čelika iz uvoza.

You may also like

0 comments