Postignuta nagodba, Barclays priznao manipuliranje Liborom

Britanska banka Barclays postigla je nagodbu u SAD-u po kojoj će platiti 100 milijuna dolara zbog manipuliranja Libor i Euribor kamatnim stopama.

Nagodba sa 44 države SAD-a posljednja je u nizu procesa s kojima je banka suočena zbog manipuliranja Libor kamatama u razdoblju od 2005. do 2008. godine, kada su njezini trgovci dogovarali namještanje tih kamata s kolegama iz drugih banaka kako bi na tome zaradili.

Barclays je prva od nekoliko banaka koje su pod istragom državnih tužitelja u SAD-u postigla nagodbu, poručio je u priopćenju Eric Scheiderman, državni tužitelj u New Yorku. “Barclays je zadovoljan što je riješena ta istraga. Vjerujemo da je nagodba u najboljem interesu naših dioničara i klijenata i omogućuje nam da se fokusiramo na budućnost i naše klijente”, priopćio je glasnogovornik te britanske banke.

To je prva nagodba u istragama koje su pokrenule pojedine države SAD-a zbog manipuliranja banaka Liborom, kamatom koje banke naplaćuju jedne drugoj u međusobnom kreditiranju, a te kamate služe i kao podloga za određivanje drugih kamatnih stopa.

Barclays je još 2012. godine postigao nagodbu s američkim ministarstvom pravosuđa i britanskim vlastima u paralelno vođenim procesima u vezi Libora i pristao platiti 453 mlijuna dolara.

Ostale banke koje su postigle nagodbu s američkim vlastima u vezi s Libor skandalom uključuju švicarski UBS, koji je platio 1,5 milijardi dolara, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank i ICAP. “Moraju postojati pravila za sve, bez obzira koliko bili moćni ili bogati, a to uključuje velike banke i ostale financijske institucije koje su uključene u narušavanje fer funkcioniranja financijskih tržišta”, poručio je Scheiderman.

You may also like