Postignut sporazum, Gazprom neće biti u vlasništvu Sjevernog toka 2.0

Francuska i Njemačka postigle su dogovor koji će omogućiti Berlinu da ostane glavni pregovarač u razgovorima s Rusijom o izgradnji plinovoda „Sjeverni tok 2“, potvrdili su europski lideri
Taj dogovor garantira i da će nadzor biti vršen s „teritorija i teritorijalnog mora zemlje članice u kojoj je locirana prva točka interkonekcije“. Merkel je izjavila da je ovaj plinovod „čisto ekonomski projekt“ koji će garantirati jeftinije, pouzdanije isporuke plina.

Na Sjeverni tok 2 morat će se primjenjivati europska energetska regulativa – to znači da će se razdvojiti vlasništvo nad plinovodom od isporučitelja plina pa Gazprom neće moći biti suvlasnik plinovoda koji bi trebao biti dovršen krajem ove godine. O prijedlogu će ovog tjedna raspravljati Europski parlament. Inače, Gazprom ima 35% udjela u europskom tržištu plina i taj postotak je u porastu. Iz te kompanije dolazi vijest da će ruski monopolist ići na daljnje jačanje prodaje u Europi koja zadnje dvije godine raste za jedan postotni poen godišnje.

Većem prostoru za ruski plin pridonosi pad proizvodnje plina u Sjevernom moru i pad proizvodnje u Nizozemskoj koja planira do 2022. znatno smanjiti output i 2030. završiti s eksploatacijom u Groningenu. Glavna briga Gazproma je da njihova nastojanja ne izgledaju “previše agresivnima”.

You may also like

0 comments