Home Energetika Postignut dogovor o stabilizaciji tržišta nafte

Postignut dogovor o stabilizaciji tržišta nafte

by Energypress.net

Ministri dviju zemalja istaknuli su da se zemlje proizvođači nafte suočavaju s dugoročnim izazovima na svjetskom tržištu, u koje spadaju značajno smanjenje kapitalnih investicija u eksploataciju nafte u cijelom svijetu, što dovodi do nestabilnosti na naftnom tržištu u dugoročnoj perspektivi.

Rusija i Saudijska Arabija postigle su dogovor o zajedničkim aktivnostima u pravcu stabilizacije tržišta nafte i osiguravanja stabilne razine investicija u dugoročnoj perspektivi. Pritom je moguće uključivanje drugih proizvođača nafte u ovim dogovorima.

Priopćenje o ovom međudržavnom dogovoru potpisali su ministar energetike RF Aleksandar Novak i ministar energetike, industrije i mineralnih resursa Saudijske Arabije Halud el Falih, prenosi Vzgljad.

U svom priopćenju ministri su istaknuli da se zemlje proizvođači nafte suočavaju s dugoročnim izazovima na svjetskom tržištu, u koje spadaju značajno smanjenje kapitalnih investicija u eksploataciju nafte u cijelom svijetu, uključujući sferu geoloških ispitivanja, kao i masovno ukidanje i odgađanje investicijskih projekata, što dovodi do nestabilnosti na naftnom tržištu u dugoročnoj perspektivi.

“S obzirom na takvu situaciju, ministri su istaknuli posebnu važnost konstruktivnog dijaloga i tijesne suradnje između najvećih proizvođača u cilju održavanja stabilnosti tržišta nafte i osiguravanja stabilne razine investicija u dugoročnoj perspektivi. U vezi s tim ministri su se dogovorili da djeluju zajedno ili u suradnji s drugim proizvođačima nafte. Osim toga, ministri su se dogovorili da će nastaviti konzultacije u vezi sa situacijom na tržištu nafte i osnovati zajedničku skupinu za monitoring, koja će pratiti osnovne pokazatelje tržišta nafte i iznositi preporuke o mjerama i zajedničkim aktivnostima za osiguranje stabilnosti i predvidivosti tržišta”, navodi se u priopćenju.

Svjetske cijene nafte u petak su porasle u vezi s izjavama predsjednika Vladimira Putina o zamrzavanju eksploatacije crnog zlata. Između ostalog, Putin je izjavio da smatra da je zamrzavanje eksploatacije nafte pravilna odluka za svjetsku energetiku. On se nada da će sudionici tržišta postići dogovor o tome. Predsjednik je također izjavio da Iran, koji je gotovo u potpunosti povratio obujam proizvodnje nakon trogodišnje pauze zbog sankcija, zaslužuje da se vrati na svjetsko tržište.

Related Posts