Home Geopolitika Postignut dogovor o evakuaciji civila i boraca iz istočnog Alepa

Postignut dogovor o evakuaciji civila i boraca iz istočnog Alepa

by Petra Rajković

Postignut je dogovor o evakuaciji civila i oporbenih boraca iz istočnog Alepa, rekao je u utorak za AFP pobunjenički dužnosnik, a potvrdila službena Moskva.

“Postignut je dogovor o evakuaciji stanovnika Alepa, civila i boraca s lakim naoružanjem iz opkoljenih četvrti istočnog Alepa”, istaknuo je Yasser al-Youssef iz pobunjeničke skupine Nuredin al-Zinki.

Dodao je kako dogovor “podržavaju Rusija i Turska” i da će se provesti “unutar nekoliko sati”, što je u utorak potvrdio i ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

“Posljednja informacija koju sam dobio jest da je tamo postignut dogovor i da će borci napustiti grad”, rekao je veleposlanik Vitalij Čurkin.

Taj sporazum je postignut mjesec dana nakon što je sirijska vojska pokrenula operaciju osvajanja cijelog istočnog dijela Alepa kojeg su pobunjenici zauzeli 2012. godine.

Pobunjenici su trenutno zatvoreni u djeliću teritorija južno od svog nekadašnjeg uporišta, a deseci tisuća civila već su pobjegli iz nekad opozicijskog teritorija u kojeg su ušle snage sirijske vlade.

“Prva faza će biti evakuacija civila i ozlijeđenih unutar nekoliko sati, a uslijedit će ih borci sa svojim lakim naoružanjem”, rekao je Youssef.

U dogovoru stoji da oni kojima je dopuštena evakuacija mogu birati između pobunjeničkog teritorija u zapadnom dijelu provincije Alepa ili u susjednu provinciju Idlib.

Izvor iz utjecajne pobunjeničke skupine Ahrar al-Sham također je potvrdio postizanje sporazuma, istaknuvši kako će civili i potom borci biti evakuirani autobusima u te provincije.

Provinciju Idlib koja se nalazi u sjeverozapadnoj Siriji gotovo u potpunosti kontrolira moćni pobunjenički savez Vojska osvajanja.

(Agencije)

Related Posts