Postigli dogovor o zaštiti klime i ulaganjima

Semafor koalicija

Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP) postigli su u utorak sporazum oko spornih pitanja vladine politike vezane uz zaštitu klime, poručio je nakon sastanka koalicijskog odbora dopredsjednik SPD-a Lars Klingbeil.

On je rekao kako je vlada nakon neočekivano dugog sastanka koji je trajao više od dva dana postigla saglasnost oko spornih pitanja vezanih uz jačanje infrastrukture i povećanu upotrebu obnovljivih izvora energije.

U svrhu ubrzanja gradnje infrastrukturnih projekata predviđeno je pojednostavljenje izdavanja potrebnih dozvola.

Dopredsjednica stranke Zeleni Ricarda Lang rekla je kako bi do 2027. trebalo biti uloženo 45 milijardi eura u obnovu i proširenja željezničke mreže.

Zauzvrat će biti obavezno postavljanje solarnih ćelija uzduž saobraćajnica.

Odbačen je prijedlog ministra saobraćaja Volkera Wissinga (FDP) koji se zalagao za to da se jednaka sredstva ulažu u gradnju autocesta i željezničkih pruga.

Ministar finansija i predsjednik FDP-a Christian Lindner rekao je kako je cilj ovih promjena transformacija ekonomije u svrhu postizanja klimatskih ciljeva.

Istodobno je odbačen prijedlog zelenog ministra ekonomije i energetike Roberta Habecka koji se zalagao za zabranu grijanja na plin i lož ulje.

Posljednjih dana u medijima se špekuliralo o lošim odnosima unutar koalicije kao rezultata različitih pristupa važnim temama.

You may also like