Postaje li Ukrajina poligon za testiranje američkog nuklearnog goriva

Moskva žali zbog odluke Kijeva da zamijeni rusko gorivo za svoje nuklearne centrale. Ukrajina se na taj način dobrovoljno pretvara u poligon za testiranje eksperimentalnog američkog goriva, izjavio je za RIA Novosti direktor odjela za neširenje i kontrolu naoružanja u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Mihail Uljanov.

Punjenje reaktora petog energetskog bloka Zaporoške nuklearne centrale gorivom TVS-WR tvrtke Westinghouse započelo je 16. lipnja, rekao je Uljanov. “Kijev je donio tu odluku na svoju odgovornost. Zapravo se on dobrovoljno pretvara u teren za testiranje eksperimentalnog američkog goriva. Ostaje nam samo izraziti žaljenje zbog toga što se kijevske vlasti ne rukovode tehničkim ili ekonomskim motivima, već političkim, koji se očito kose s interesima Ukrajine i njezinog naroda”, izjavio je Uljanov.

Ranije su u tvrtki Rosatom, koja je bila jedini ispručitelj goriva za atomske centrale Ukrajine, rekli da će, ako Kijev službeno obavijesti rusku stranu o početku korištenja goriva Westinghousea makar na samo jednom bloku ukrajinske centrale, to biti kršenje rusko-ukrajinskog sporazuma o nuklearnom gorivu. Ako se to dogodi, Rosatom će braniti svoje zakonite interese.

You may also like