Poslovnjaci: Brexit bi oslabio Europsku uniju

Vodeći menadžeri najvećih europskih kompanijama, među kojima su Shell, BP, Siemens, Ericsson, Heineken, Deutsche Telekom, MOL, u utorak su upozorili da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije (Brexit) negativno utjecao na blagostanje u Uniji.

Nekoliko tjedana pred referendum u Britaniji o ostanku u EU, koji će se održati 23. lipnja, iz Europskog stola industrijalaca (ERT) otvorenim pismom upozoravaju da bi raspad jedinstvenog tržišta i pravila koje reguliraju 28 zemalja članica negativno utjecali na blagostanje u EU. “Ujedinjena Europa pozitivno utječe na ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. Iako poštujemo odluku građana Ujedinjenog Kraljevstva, vjerujemo kako bi Europa bez njega bila slabija, jednako kao što bi Ujedinjeno kraljevstvo bilo slabije izvan Europe”, kaže se u pismu EU industrijalaca te apelira na obnovu povjerenja u EU kao prvi korak u borbi s izazovima s kojima se Unija suočava.

U pismu se navodi da je EU donijela europskom kontinentu neizmjerne koristi pa navode da su u proteklih 60 godina tvrtke procvale, a prosječni životni standard obitelji se popravio. EU je najveće gospodarstvo svijeta i najveći trgovački blok, a pola milijarde stanovnika stvara BDP u vrijednosti od 14.000 milijardi eura. Na EU se odnosi 16 posto svjetskog uvoza i izvoza, a ima potpisane trgovinske ugovore s brojnim zemljama, kažu menadžeri. “Sve to daje nam izvrsnu poziciju u pregovorima o međunarodnoj trgovini i izvanrednu sposobnost obrane naših radnih mjesta i industrije od vanjskih prijetnji. Liberalizacija tržišta u sektorima kao što su telekomunikacije, zračni promet i energetika donijela je veći izbor, konkurentnost i učinkovitost. Europski propisi znatno su pojednostavili cestovni, željeznički i zračni promet”, kaže se u pismu.

Potrošači se mogu pouzdati u mjere koje osiguravaju ispravnost hrane i postavljaju standarde za ostatak svijeta, a lijekovi na našem kontinentu također su regulirani zajedničkim propisima. Inicijative Europske unije olakšale su suradnju na industrijskim i znanstvenim istraživačkim projektima, a gospodarske perspektive siromašnijih regija popravile su se zahvaljujući EU fondovima, navodi se.

Ističe se i da nema sumnje kako EU-u trebaju poboljšanja te da treba još raditi na izazovima s kojima se ona suočava. U tom kontekstu poslovnjaci spominju potrebu za prekograničnom suradnjom na sigurnosnim mjerama protiv terorizma i borbom s uzrocima i posljedicama izbjegličke krize. Ističu i da je Europi potrebno i integrirano i učinkovito energetsko, kontinuirano usavršavanje obrazovnog sustava, a malim tvrtkama osigurati pristup kapitalu i radnoj snazi bez obzira na granice.

ERT je forum 51 čelnika najvećih europskih multinacionalnih kompanija, koje ukupno ostvaruju godišnje 2.135 milijardi eura prihoda, zapošljavaju 6,8 milijuna ljudi te investiraju više od 55 milijardi eura godišnje.

You may also like