Poslovni rezultati potaknuli Wall Street

 

Burze
Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, zahvaljujući ponajviše dobrim poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških kompanija, dok je Dow Jones indeks blago pao.

Kako posljednjih dana nema objava važnijih gospodarskih pokazatelja, ni značajnijih vijesti o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, kao ni u vezi brexita, u fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija. A rezultati su miješani. Tako su jučer, zahvaljujući većoj dobiti nego što se očekivalo, porasle cijene dionica Tesle i Intela.

S druge strane, zbog podbačaja su oštro pale cijene dionica Twittera, Amazon.coma i Forda. Od 168 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

Zbog nastavka neizvjesnosti u vezi brexita, na valutnim je tržištima britanska funta oslabila.  Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1105 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1135 dolara. – Dok investitori čekaju smjernice sa sjednice Europske središnje banke (ECB), u četvrtak na međunarodnim tržištima nisu zabilježene veće promjene najvažnijih valuta, uz izuzetak švedske krune koja je izrazitije ojačala prema dolaru i euru jer je središnja banka ostala pri planu povećanja kamatnih stopa do kraja godine.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila rekordno niske ključne kamatne stope, naznačivši i mogućnost dodatnih poticaja za posustalo gospodarstvo eurozone, uz oproštajnu poruku Marija Draghija vladama da mu pomognu većom potrošnjom.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,57 posto, na 55,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 61,35 dolara.

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi bilježili tek blage promjene, završivši trgovanje s različitim predznacima, a najviše se trgovalo dionicom Kraša, koja je u fokusu nakon što je Mesna industrija braće Pivac objavila ponudu za preuzimanje.

You may also like

0 comments