Poslovni rezultati naveli burze na oprez

Manji pomaci
Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru, dok su kvartalni poslovni rezultati kompanija solidni, ali ne i impresivni.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, jučer ih je šest završilo u plusu, a najviše tehnološki. Pritom je cijena dionice IBM-a skočila 3,4 posto jer je kompanija objavila veću dobit nego što se očekivalo i najavila veću zaradu u cijeloj godini. Znatnije su porasle i cijene dionica proizvođača čipova, dok su drugi sektor zabilježili tek manje pomake.

U fokusu ulagača bili su kvartalni poslovni rezultati. Od 58 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 67 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,8 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju. Tako se tržište smirilo nakon što je dan prije palo zbog vijesti o širenju koronavirusa u i izvan Kine. U Kini je od tog virusa dosad umrlo 17 ljudi, no ulagači se nadaju da će kineske vlasti, koje su uvele niz mjera, uspjeti spriječiti širenje tog virusa.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio prema košarici valuta. Cijene su nafte, pak, oštro pale nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da su prošloga tjedna zalihe nafte u SAD-u porasle znatno više nego što se očekivalo. To ukazuje na slabost potražnje, kažu analitičari. Upozoravaju i na to da bi potražnja u svijetu za gorivom mogla dodatno oslabiti jer se očekuje da će širenje koronavirusa pogoditi zrakoplovne kompanije.

Cijena barela na američkom tržištu potonula je jutros 1,7 posto, na 55,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,55 posto, na 62,25 dolara, najnižu razinu od početka prosinca prošle godine.

You may also like

0 comments