Poslovni rezultati kompanija potaknuli Wall Street

Cijene nafte porasle
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi znatno porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i optimizmu ulagača u vezi brexita.

Skok indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, među ostalim, JP Morgana, UnitedHealth grupe i Johnson & Johnsona.

Cijena dionice UnitedHealtha skočila je više od 8 posto, JP Morgana više od 3, a J&J-a 1,6 posto. Tako je sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje počela dobrim izvješćima, premda je bilo i podbačaja.

Dionica Goldman Sachsa pojeftinila je, naime, jer je ta investicijska banka u proteklom kvartalu ostvarila nešto manju dobit nego što se očekivalo. Pala je i dobit Wells Farga, no cijena dionice te banke porasla je 1,6 posto jer se ulagači nadaju boljim rezultatima pod vodstvom novog čelnika koji će ovih dana stupiti na dužnost.

Nakon prvih poslovnih izvješća, ulagači se nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što se očekuje. Naime, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

Posljedica je to usporavanja rasta globalnog gospodarstva zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i dobavne lance.

U fokusu ulagača je i brexit, s obzirom da se u četvrtak i petak održava ključni sastanak između Britanije i Europske unije, a nakon komentara glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera, ulagači se nadaju da bi se ipak mogao postići dogovor o sporazumnom raskidu braka.

Velika Britanija i EU su, kako se čini, blizu usuglašavanja detaljnog nacrta sporazuma o brexitu, iako dužnosnici nisu uvjereni da će biti spreman na vrijeme za ključni europski sastanak na vrhu ovaj tjedan. Nakon što su dvije strane izrazile optimizam, doduše vrlo oprezno, glede dogovora o sporazumu o brexitu, britanaka funta je skočila na najvišu razinu u posljednjih pet mjeseci. No, irski premijer Leo Varadkar je u Dublinu upozorio da je “jaz još uvijek prevelik, posebice oko pitanja carina” uzduž irske granice sa Sjevernom Irskom.

Krajem prošloga tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući tome, Washington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 posto na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu ovoga tjedna. nMeđutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla. Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je ovih dana da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. prosinca, ako se do tada ne postigne dogovor.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost dolara u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko najnižih razina u posljednja tri tjedna, oko 98,33 boda.

Cijene su nafte, pak, blago porasle nakon jučerašnjeg pada. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 10 centi, na 52,90 dolara, dok je barel na londonskom tržištu poskupio 15-ak centi, na 58,85 dolara.

You may also like

0 comments