Home Ekonomija Poslovni rezultati kompanija potaknuli burze

Poslovni rezultati kompanija potaknuli burze

by Marijan Opacak
Na europskim burzama u četvrtak ujutro cijene dionica su porasle, treći dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i banaka.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nastavljajući uspon treći dan zaredom.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,5 posto.

Među najvećim je dobitnicama dionica Societe Generalea, s rastom cijene za 3 posto, nakon što je druga po veličini francuska banka izvijestila o boljim kvartalnim rezultatima nego što su analitičari očekivali.

Solidne rezultate ostvarila je i Commerzbank, no cijena dionice druge po veličini njemačke banke pala je 1 posto nakon poruke da će morati poduzeti više kako bi se vratila održivom rastu.

S druge strane, dionica Totala poskupila je gotovo 1 posto jer je taj francuski naftni div izvijestio o većoj nego što se procjenjivalo dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju.

I na azijskim burzama jutros su cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto i dosegnuo najvišu razinu u 18 mjeseci.

No, na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, na 18.907 bodova. To je ponajviše posljedica jačanja jena, što ne ide u korist japanskim izvoznicima.

(Agencije)

Related Posts