Poslovna klima u Njemačkoj ponovno pogoršna

Analiza IFO instituta

Poslovna klima u Njemačkoj ponovo je pogoršana u studenome, peti mjesec zaredom, u uvjetima kontinuiranih uskih grla u proizvodnji i četvrtog vala koronavirusne zaraze, pokazalo je u srijedu mjesečno izvješće instituta Ifo.

Ifov indeks poslovne klime u studenome je tako pao na 96,5 bodova, s 97,7 bodova u listopadu, pokazalo je izvješće instituta za ekonomska istraživanja.

“Uska grla u opskrbi i četvrti val koronavirusne zaraze prijetnja su njemačkim tvrtkama”, rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Direktori kompanija manje su zadovoljni trenutnom poslovnom situacijom i pesimističniji su u pogledu očekivanja za idućih šest mjeseci, pokazalo je istraživanje.

Unatoč rekordno popunjenim knjigama narudžbi, njemačka automobilska industrija i drugi proizvođači prisiljeni su smanjiti proizvodnju zbog manjka sirovina i intermedijarnih proizvoda kao što su mikročipovi.

Ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe procjenjuje da će njemačko gospodarstvo stagnirati u četvrtom tromjesečju jer situacija s uskim grlima u lancu opskrbe ne pokazuje znakove poboljšanja.

Podaci Ifo-a u suprotnosti su s izvješćem londonske tvrtke Markit o indeksima menadžera nabave koje je u utorak pokazalo da je rast njemačkog privatnog sektora blago ubrzao u studenome unatoč kontinuiranim uskim grlima u opskrbi i neuobičajeno visokoj inflaciji.

Njemačka središnja banka Bundesbank upozorila je u ponedjeljak da bi gospodarstvo moglo stagnirati u četvrtom tromjesečju jer bi nestašica robe i radnika kao i nova koronaograničenja mogli zaustaviti krhki oporavak od koronakrize, podsjeća Reuters.

You may also like