Poslovna izvješća kompanija podigla svjetske burze

Čekaju se vijesti o novim poticajima

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali, a u fokusu ulagača bila su poslovna izvješća kompanija i vijesti o novim poticajima američkom gospodarstvu.

Podršku tržištu pružaju očekivanja da će američki Kongres uskoro prihvatiti novi paket fiskalnih poticaja, ukupno vrijedan 1.900 milijardi dolara, koji bi ubrzao oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

Demokratski zastupnici traže načine da do kraja mjeseca proguraju taj paket prijedloga predsjednika Joea Bidena u Kongresu kako bi se povećala naknada za nezaposlene i Amerikancima podijelili poticajni čekovi od 1.400 dolara.

Pritom dolazi do promjena u predvodnicima na tržištu – popušta fokus na velike tehnološke tvrtke, dok ciklički sektori, kao što su energetski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva, dobivaju na zamahu.

Uz to, tržišta već tjednima rastu zahvaljujući nadi ulagača da će se s ubrzanjem cijepljenja stanovništva protiv covida-19 ubrzati i oporavak gospodarstava.

Ulagače su ohrabrile i vijesti o padu broja novozaraženih u mnogim zemljama svijeta, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Ipak, najveću podršku tržištima pruža uvjerenja ulagača da će vlasti širom svijeta i dalje pojačano trošiti, a središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

Riječju, i dalje se, kažu analitičari, trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Sezona objava financijskih izvješća bliži se kraju, a više od 80 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto na godišnjoj razini.

Na europskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, drugi dan zaredom, i dosegnule nove najviše razine u gotovo godinu dana jer su ulagači optimistični po pitanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Ulagače su ohrabrile i vijesti o padu broja novozaraženih u mnogim zemljama svijeta, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Ipak, najveću podršku tržištima pruža uvjerenja ulagača da će vlasti širom svijeta i dalje pojačano trošiti, a središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

Drugim riječima, i dalje se, kažu analitičari, trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon pet dana rasta, dok ulagači čekaju kvartalna poslovna izvješća domaćih kompanija i nove vijesti u vezi cjepiva protiv covida-19.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje suzdržano jer je ulagače zabrinuo skok prinosa na američke obveznice na najviše razine u godinu dana, s obzirom da bi zbog velikih fiskalnih i monetarnih poticaja mogla ojačati inflacija.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon dva dana pada, jer američku valutu podržava rast prinosa na obveznice.

Cijene su nafte, pak, pale s najviših razina u 13 mjeseci. Jutros je cijena barela barela na američkom tržištu skliznula 0,65 posto, na 59,70 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 62,95 dolara.

You may also like

0 comments