Poslodavci širom svijeta ponovo su pokazali oprez u procjenama potrebe za novim radnicima u posljednja tri ovogodišnja mjeseca s obzirom na spor i dugotrajan gospodarstva od recesije, utvrdila je agencija za zapošljavanje Manpower u tromjesečnom istraživanju.

U 36 od ukupno 42 zemlje i teritorija obuhvaćena istraživanjem poslodavci su najavili da će zapošljavati nove radnike, uz velike razlike od zemlje do zemlje, pokazalo je u utorak objavljeno redovno tromjesečno istraživanje agencije za posredovanje u zapošljavanju. U prethodnom tromjesečnom istraživanju pojačano su zapošljavanje prognozirali poslodavci u 40 od ukupno 42 zemlje i teritorija. Mnogi su i dalje oprezni s obzirom na spor i dugotrajan oporavak gospodarstva od recesije, zaključuju u Manpoweru. “Globalno je tržište rada neujednačeno i zemlje i regije pokazuju različitu razinu planova o zapošljavanju u četvrtom tromjesečju, što pokazuje da gospodarski rast nije široko rasprostranjen”, konstatirao je u priopćenju izvršni direktor Manpower Groupa Jonas Prising.

“Namjere poslodavaca da povećaju broj zaposlenih prigušuju politička neizvjesnost i ekonomske teškoće. Stoga su poslodavci i dalje na oprezu kada je u pitanju zapošljavanje, sve dok ne uoče uvjerljivije pokazatelje uzlaznog trenda na tržištu”, dodaje Prising.

Na tromjesečnoj su razini prognoze zapošljavanja poboljšane u 15 zemalja i teritorija, pogoršane u njih 20 a u sedam su ostale nepromijenjene. Gotovo identičan je rezultat i na godišnjoj razini.

U regiji koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku (EMEA) pojačano su zapošljavanje u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju najavili poslodavci u 19 od ukupno 24 zemlje. Na tromjesečnoj razini prognoze zapošljavanja poboljšane su u sedam zemalja a pogoršane u njih 12. Na godišnjoj razini pojačano je povjerenje poslodavaca u 12 zemalja a pogoršano u njih devet, utvrdili su u Manpoweru. Među zemljama čiji poslodavci prognoziraju pojačano zapošljavanje, optimizam donekle prigušuju pitanja povezana s grčkom dužničkom krizom. Najaktivniji tempo zapošljavanja prognoziraju poslodavci u Rumunjskoj dok oni u Italiji ponovo najavljuju najskromnije planove zapošljavanja u regiji.

Ukupno su među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najambicioznije planove zapošljavanja ponovo najavili poslodavci u Indiji i u Tajvanu dok u Japanu povjerenje poslodavaca postojano jača i nezaposleni će vjerojatno imati prilike iskoristiti najoptimističniju prognozu zapošljavanja od prvog tromjesečja 2008. Dodatno su poboljšane i prognoze zapošljavanja u SAD-u, dosegnuvši najvišu razinu od zadnjeg tromjesečja 2007. Najskromnije planove u pogledu zapošljavanja u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju najavili su poslodavci u Brazilu, Italiji, Francuskoj, Grčkoj i Finskoj, pokazuje istraživanje agencije za posredovanje u zapošljavanju.

Related Posts