Posljednji dan mandata predsjednika Ive Josipovića

Zagreb – U Uredu predsjednika danas poslijepodne održat će se primopredaja dužnosti između predsjednika Ive Josipovića i izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Josipoviću mandat završava u srijedu u ponoć. To je i posljednji radni dan njegovu timu savjetnika koje je imenovao nakon što je postao predsjednik Republike, a kojima je potpisao razrješenja s 18. veljače.  Kolinda Grabar Kitarović izabrala je veći dio svojeg tima, s kojim sutra počinje predsjednički mandat. Savjetnik za vanjsku politiku bit će Dario Mihelin, za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, a za obranu komodor Ivica Tolić, javlja Hina. Za unutarnju politiku savjetnik će biti Mate Radeljić, a za europske fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić.

Šefica kabineta bit će Anamarija Kirinić. Domagoj Juričić bit će predstojnik ureda, Natalija Hmelina šefica protokola, a glasnogovornik Luka Đurić. Predsjednica će imati i savjetnika za gospodarstvo, a tu će funkciju, do njezine konačne odluke, obavljati predstojnik ureda Juričić.

Predstojnik Ureda je Domagoj Juričić, savjetnik za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, za vanjsku politiku Dario Mihelin, za unutarnju politiku Mate Radeljić, za EU fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić, za društvene djelatnosti i vjerske zajednice Andro Krstulović Opara, za obranu komodor Ivica Tolić. Glasnogovornik je Luka Đurić, a šefica protokola Natalija Hmelina. Ostalo je još nepopunjeno važno mjesto savjetnika predsjednice RH za gospodarstvo. Razgovara se još s nekolicinom potencijalnih kandidata, a dok taj savjetnik ne bude izabran, njegov će posao obavljati D. Juričić, predstojnik Ureda. S obzirom na to da još nije odlučeno hoće li predsjednica imati i savjetnika za branitelje ili će osnovati savjet predsjednice za branitelje, nije popunjeno ni to mjesto, a za koje se spominjao Ante Deur. Iznenađenje je što funkciju šefice kabineta predsjednice nije preuzela Jadranka Jureško-Kero.

Predsjednica će formirati i nekoliko savjeta za specifične poslove, a vodit će ih uglavnom volonterski savjetnici, koji neće biti na plaći u Uredu predsjednice. Tako će, doznaje se, bivši ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić, koji je K. Grabar-Kitarović svojedobno bio i šef, biti i posebni savjetnik za vanjsku politiku predsjednice. Ovako upotpunjena ekipa savjetnika i bliskih suradnika predsjednice sada očekuje primopredaju, koja će biti održana danas u poslijepodnevnim satima. Glavni posao primopredaje odradili su bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković i novi, Josip Buljević, inače bivši ravnatelj SOA-e i donedavni generalni konzul u Los Angelesu.

U političkim kuloarima čuje se, međutim, da je dosadašnji predsjednik RH Ivo Josipović navodno postavio nesvakidašnji zahtjev u vezi s primopredajom – inzistira da TV kamere ne dođu i ne snimaju taj događaj. Prije pet godina nije bilo tako, kamere su došle s Josipovićem i ispratile S. Mesića. No, u Josipovićevu uredu tvrde da je riječ o zajedničkom dogovoru da ne bude medija. “Žele li kamere, neka kažu, nije istina da ih Josipović ne želi”, ističu.

Analiza Ureda nove predsjednice pokazuje zanimljivost da su svi njezini ključni ljudi mlađi od nje, u prosjeku četrdesetogodišnjaci, te uglavnom i postdiplomski školovani. Potpuno novo je ime A. Krstulovića Opare, dobro znanog u umjetničkim krugovima, inače ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića u Splitu. Nije se do sada spominjao ni D. Mihelin. On je bio dugogodišnji bliski suradnik predsjednice, završio je pravo u Zagrebu i magistrirao na London School of Economics. Radio je u MVP-u, u vrijeme K. G. Kitarović u veleposlanstvu u Washingtonu, od 2012. u veleposlanstvu u Ankari.

You may also like