Posljedice dogovora proizvođačica neutralizirale jaki dolar

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na razini od 54 dolara budući da je utjecaj jačeg dolara neutraliziralo očekivanje smanjenog raskoraka između ponude i potražnje u 2017. slijedom dogovora vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,82 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 50,84 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u minusu 1,94 dolara.

Američka središnja banka jučer je očekivano podigla ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda a tržišta je iznenadio nagovještaj da bi ih iduće godine mogla podići čak tri puta. Dosada se očekivalo njihovo podizanje u dva navrata.

Dolar je nakon toga poskočio na najvišu razinu u 14 godina prema košarici drugih ključnih valuta, što obično prigušuje potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta. “Imali smo (jučer) val prodaja zbog snažnog dolara, ali niža razina cijena trebala bi biti privremena”, rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Tako se pozornost tržišta u međuvremenu ponovo preusmjerila na očekivano smanjenje raskoraka između ponude i potražnje zahvaljujući dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođača uključujući Rusiju o obuzdavanju prekomjerne proizvodnje.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom obećali su smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno. “Tržište vjeruje u sporazum OPEC-a i proizvođača izvan te organizacije”, napominje Varga.

U banci ANZ procjenjuju da bi u slučaju realizacije tog sporazuma tržište trebalo zabilježiti značajan deficit u prvom tromjesečju iduće godine. “”Vjerojatno će to gurnuti cijene barela nafte znatno iznad 60 dolara na početku sljedeće godine”, naveli su u bilješci klijentima.

Dodatno je cijene nafte podupro podatak američke vlade o padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,56 milijuna barela. Američki institut za naftu iznenadio je tržišta u utorak podatkom o skoku komercijalnih zaliha u prošlom tjednu za 4,7 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 51,83 dolara, te je bila 54 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 

 

You may also like

0 comments