Poskupljenje naftnih derivata i u Crnoj Gori

Podgorica – Cijene svih vrsta goriva od ponoći će biti više pet do šest centi za litar, saopšteno je agenciji Mina-business iz Ministarstva ekonomije.

Litar eurosupera 98 i eurosupera 95 biće skuplji pet centi i koštaće 1,2 eura, odnosno 1,16 eura. Cijena eurodizela povećana je šest centi na 1,08 eura. Lož ulje za veleprodaju i lož ulje za grijanje poskupili su, takođe, šest centi na 1,05 eura, odnosno 77 centi. Posljednje promjene cijena goriva bile su 9. februara, kada su poskupile sve vrste goriva četiri do pet centi za litar.

Iz Ministarstva su kazali da je su u posljednjih mjesec porasle vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi oko 20 odsto, pa je u skladu sa tim prije dvije sedmice bila prva korekcija maloprodajnih cijena u Crnoj Gori koja je bila usaglašena sa tadašnjim stanjem. “Usljed daljeg rasta svih cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, stekli su se uslovi za novu korekciju koja je definisana visokom cijenom naftnih derivata na kotacijama”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara. Naredni obračun će se, prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, obaviti 9. marta, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 10. marta.

You may also like