Posjet Vučića Srebrenici nikome u Srbiji nije iznenađenje

Odluka srbijanskog premijera Aleksandara Vučića da nazoči komemoraciji srebreničkim žrtvama 11. srpnja u Potočarima nije u Beogradu dočekana kao iznenađenje, a prve ocjene su da je to pokušaj i doprinos pomirbi među narodima u regiji.

“Sinoćnja poruka premijera (Aleksandara Vučića) da će otići u Srebrenicu je pokušaj, način i doprinos pomirbi u regiji, odnosno želje i potrebe da se oda počast žrtvama”, ocijenila je u srijedu za Radio-televiziju Srbije (RTS) ravnateljica Centra za vanjsku politiku Aleksandra Joksimović. Ona je odgađanje sjednice Vijeća sigurnosti UN na kojoj će se odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici prokomentirala kao mogućnost da se “ostavi još malo vremena kako bi se došlo do kompromisa”.

Joksimović je u kontekstu prijepora o britanskom prijedlogu rezolucije istaknula kako je “regija je još jednom pokazala da se nije u stanju boriti se s vlastitim problemima” i da je “tema pomirenja visoko politizirana”. “Udaljili smo se u potpunosti od suštine problema. Postojale su želje da se obilježi taj dan, kako bi se sjetili žrtava. Danas smo daleko od toga”, ocijenila ravnateljica Centra za vanjsku politiku u Beogradu.

Ona je prognozirala da će Srbija “nastaviti put ka EU i iskazati svoju stratešku i političku želju da se pridruži EU” unatoč snažnom oslanjanju na potporu Rusije, od koje Beograd očekuje veto u slučaju rezolucije o Srebrenici. Joksimović i posjet njemačke kancelarke Angele Merkel regiji, koji danas započinje u Beogradu, vidi kao “snažnu poruku Njemačke da ima kapacitete, mogućnosti i želje da se bavi procesom proširenja” Unije, a da je Srbiji veliki zadatak i obveza primjena briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je rano u srijedu jednoglasnu odluku vlade da sudjeluje na komemoraciji u Potočarima u povodu 20. obljetnice masakra srebreničkih Bošnjaka. Ocjenivši kako britanska rezolucija o Srebrenici “za smisao nije imala pomirbu”, Vučić je istaknuo da to mogu provesti samo međusobno narodi u regiji i zamolio “da se Srbija ne pokušava poniziti”, te naglasio da ne postoji kolektivna krivnja naroda za zločin. “Svaki zločin ima ime i prezime – i u Kravici i Bratuncu i Srebrenici i Jasenovcu i Jadovnom i svakom drugom mjestu i nema kolektivne krivnje ni Srba, ni Hrvata niti Bošnjaka”, rekao je novinarima Aleksandar Vučić poslije izvanredne sjednice srbijanske vlade koja je jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju na komemoraciji srebreničkim žrtvama. “Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jest prije svega prvo naš veliki grijeh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovdje omeđeni tim grobnicama”, rekao je Vučić.

On je pozvao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da “zajedno, bilo kad”, odaju počast i srpskim žrtvama u BiH. “Države bivše Jugoslavije u svom sukobu stvorile su naciju veću od svih naših nacija zajedno – naciju besmislenih žrtava”, ocijenio je Vučić.

You may also like