Posjet Italiji u sjeni nepoželjnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira posjetiti Milano, gdje se održava Svjetska izložba, objavio je Kremlj u ozračju napetosti između Moskve i Zapada u pogledu ukrajinske krize. Tijekom tog posjeta, čiji datum nije preciziran, ruski predsjednik predviđa posjetiti ruski paviljon na izložbi Expo-2015 i susresti se s talijanskim dužnosnicima, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, prenose ruske agencije. Odnosi Moskve i Zapada su na najnižoj razini od Hladnog rata, nakon što je Rusija pripojila Krim 2014. i nakon eskalacije oružanog sukoba na istoku Ukrajine između ukrajinskih snaga i proruskih separatista. Kao odgovor na sankcije protiv ruskog gospodarstva, Rusija je odlučila zabraniti pristup na svoj teritorij za 89 europskih dužnosnika koji su kritizirali ulogu Moskve u ukrajinskoj krizi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je kritizirao apsurdnost gnjeva zemalja Europske unije u pogledu “crne liste” kojom se 89 osoba iz Europe zabranjuje ulazak u Rusiju Lavrov je ocijenio da su mjere koje je odredila Moskva proporcionalne i blaže u odnosu na jednostrane sankcije koje je odredila EU. “(Ruske) sankcije se odnose na osobe koje su aktivno podržale državni udar (u Ukrajini), nakon kojeg su Rusi u Ukrajini progonjeni i diskriminirani”, rekao je. Europska unija i nekoliko zemalja članica poput Njemačke, Belgije, Nizozemske i Velike Britanije kritiziraju od petka taj popis koji je odgovor na sankcije i sličnu mjeru EU-a.

Ukupno se 89 imena, među kojima su bivši šefovi vlada, visoki dužnosnici obrane i parlamentarci, kritičari politike Rusije, nalazi na tom popisu koji je Moskva poslala u petak svojim veleposlanicima. Nismo željeli slijediti loš primjer EU-a i otkriti imena kao što je učinio Bruxelles, objasnio je Lavrov i naglasio da Moskva ne pokušava izazvati skandal. Europska unija je u subotu kritizirala mjeru koju je poduzela Moskva i ocijenila ju “potpuno arbitrarnom i neopravdanom”. Prema Reutersu koji je imao uvid u “crnu listu”, nju je sastavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova i prošlog tjedna poslalo Delegaciji EU-a u Moskvi. “Ruske vlasti odlučile su podijeliti listu. Nemamo nikakve informacije o pravnom uporištu, kriterijima i postupku”, rekla je glasnogovornica europske diplomatske službe.

Prema finskoj televiziji yle, na listi su europska zastupnica zelenih Rebecca Harms, liberal i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt te bivši predsjednik poljske vlade Jerzy Buzek. Lista uključuje i zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, bivšeg europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea i francuskog intelektualca Bernarda-Henryja Levya.

You may also like