Pos

Donald Trump je u nedjelju rekao da postoje “dobri izgledi” za postizanje dogovora u vezi s dvama važnim diplomatskim pitanjima, nuklearnim razoružanjem Sjeverne Koreje i trgovinskim vezama s Kinom.
Mjesto i nadnevak njegova drugog susreta na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, nakon onog povijesnog organiziranog 12. lipnja u Singapuru, “određeni su”, rekao je predsjednik Sjedinjenih Država u razgovoru za mrežu CBS objavljenom u nedjelju. Pojedinosti susreta, koji je zasad planiran za “kraj veljače”, najvjerojatnije u Vijetnamu ili na Tajlandu, otkrit će u utorak u svom godišnjem govoru o stanju nacije “ili neposredno prije”, dodao je.

Američka obavještajna služba ocijenila je u utorak da je “malo vjerojatno” da će se Pynogyang “odreći svega svojeg nuklearnog oružja i proizvodnih kapaciteta”, što je pak cilj koji Washington želi postići. “Postoje također jako dobri izgledi da postignemo dogovor”, rekao je ipak Trump, priznajući da ništa nije sigurno.

Ocijenio je da je Kim Jong-un “umoran” od gospodarskih sankcija. “Mogao bi biti među gospodarskim velesilama”, ali “to neće biti moguće sve dok ima nuklearno oružje”, istaknuo je stanar Bijele kuće. “Simpatičan je. Jako se dobro razumijemo. Između nas postoji nevjerojatna kemija”, rekao je republikanski milijarder koji nakon summita u Singapuru ne štedi pohvale na račun sjevernokorejskog čelnika kojeg ipak smatraju jednim od najgorih na planetu na polju poštovanja ljudskih prava.

Odgovarajući na pitanje o eventualnom povlačenju američkih vojnika iz Južne Koreje, Donald Trump je rekao da se na pregovorima sa Sjeverom “nikada nije razgovaralo o njihovu odlasku”.

Ipak je rekao da je održavanje “40.000 vojnika u Južnoj Koreji” “veoma skupo”. Američki predsjednik je usto istaknuo kineski doprinos u rješavanju sjevernokorejskog pitanja, a zatim je govorio o trgovinskim pregovorima s Pekingom. “Čini se da smo na dobrom putu da potpišemo ugovor s Kinom”, rekao je. “Postoje dobri izgledi da se dogovorimo”, dodao je nakon novih pregovora u Washingtonu, dok se približava 1. ožujka, rok za pronalaženje konsenzusa.

You may also like