Poruka iz Amsterdama: Poziv na akciju za jedinstveno tržište

U Amsterdamu je 13. lipnja 2016. održana EU konferencija o jačanju jedinstvenog tržišta. Konferenciju je organizirala Nizozemska kao predsjedavateljica Europske unije. Okupili su se predstavnici administracija država članica koji rade na politikama za jedinstveno tržište, predstavnici niza europskih kompanija i inovatori.

Nakon nekoliko radionica glavne govore održali su nizozemski premijer Mark Rutte, nizozemski ministar gospodarskih odnosa Henk Kamp i povjerenica Europske komisije za unutarnje tržište Elżbieta Bieńkowska. Hrvatsku su predstavljali Daniel Hinšt, voditelj Službe za usluge i Centar unutarnjeg tržišta EU pri Ministarstvu gospodarstva, te Amera Žulić Vrabec iz IT kompanije IN2 kao predstavnica Hrvatske gospodarske komore.

Nizozemski premijer Mark Rutte je jedinstveno tržište zagovarala još Margaret Thatcher ranih 1980-tih (unatoč svojem euroskepticizmu zbog pretjerane eurobirokracije). Jedinstveno tržište naprotiv nije birokratska ideja, već poput sunca na koži. Potencijal moramo iskoristiti u cijelosti kako bismo otvorili prostor za stvaranje dodatnih milijun radnih mjesta. Zato je potrebna predanost na najvišoj razini za uklanjanje regulatornih prepreka (red-tape), uvođenje već predložene „Putovnice za usluge“ Services Passport“ i Digital Single Gateway sustava, povećati sigurnost e-trgovine, pojednostavljenje administracije kod PDV-a i sl. Što manje pravila, to je bolje za tržište. Pravila moraju podržavati razvoj inovacija, ali ne smije ih biti previše. Zato je Nizozemska podržava EU politiku za bolju regulativu (Better Regulation). Nekadašnji povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, Nizozemac Fritz Bolkenstein imao je ambicije za tržište usluga, ali je mnogo nacionalnih interesa na kraju smanjilo prostor primjene Direktive o uslugama. Mnogo je zaštićenih profesija, što je protivno načelima Direktive o uslugama.

Nizozemski ministar gospodarskih odnosa, Henk Kamp, dao je punu podršku otvaranju tržištu i uklanjanju prepreka. Europskoj uniji trebaju bolja i harmonizirana pravila, umjesto da za jedno tržište vrijedi više različitih pravila.

Povjerenica Europske komisije za unutarnje tržište Elżbieta Bieńkowska istaknula je kako želi vidjeti praktične rezultate u uklanjaju prepreka od strane država članica. Nova zakonodavna propisivanja nisu rješenje. Europa treba poticati nove poslovne modele, te je zato Komisija izašla s planom za ekonomiju suradnje koji se poziva na Direktivu o uslugama.

Glavne poruke iz Amsterdama su sljedeće:
– Mnogo europski start-upovi sanjaju o odlasku u Ameriku gdje imaju pristup jednom tržištu, dok je europsko tržište još fragmentirano nacionalnim regulacijama i nizom prepreka
– Regulatorna fragmentacija na europskom tržištu kroz razne prepreke i opterećenja koči potencijal za otvaranje milijun novih radnih mjesta, pa je mnogo mladih bez posla
– Europski start-upovi i poslovni sektor trebaju alternativne izvore financiranja
– Fokus treba biti ne samo na start-upovima nego i na scale-up razvoju poduzeća
– Europa će se boriti protiv geoblokiranja tj. cjenovne diskriminacije potrošača ovisno o državljanstvu i prebivalištu
– Europska komisija podržava nove poslovne modele na tržištu usluga i digitalne platforme te traži ukidanje i sprječavanje restrikcija i zabrana
– Digitalno jedinstveno tržište zahtijeva promjene u regulativi o PDV-u, tržištu rada, intelektualnom vlasništvu, označavanju proizvoda, zaštiti podataka i dr.
– Kako bi se potaknula e-trgovina EU će inicirati smanjenje visokih troškova isporuke, sprječavanje geoblokiranja, jedinstveni prag za ulazak u PDV, one-stop-shop sustav za PDV, međusobno priznavanje kod označavanja proizvoda i sl.
– Mnogi inovativni europski poduzetnici ne traže subvencije i poticaje, nego prilagodbu javne nabave za malo i srednje poduzetništvo kako ne bi na natječajima pobjeđivali samo veliki
– Europski IT alati za podršku poslovnom sektoru trebaju se bolje iskoristiti, prije svega elektronički postupci kroz jedinstvene kontaktne točke, korisnički usmjerene informacije o uvjetima poslovanja i SOLVIT sustav
– Europska komisija će razviti Digital Single Gateway kao europski one-stop-shop
– Predstavnici Estonije su se pitali zašto bi administrativne dozvole uopće postojale
– Podržan je prijedlog Europske komisije za uvođenjem Putovnice za usluge (Services Passport) kako bi se smanjilo administrativno opterećenje, uklonile regulatorne prepreke i zajamčila puna sloboda prekograničnog pružanja usluga (za početak u sektoru profesionalnih i građevinskih usluga)
– Europsko tržište se još susreće s brojnim preprekama u obliku raznih obveza za ovjerom dokumenata, posjedovanja certifikata, uvođenja tehničkih standarda, ishođenje dozvola i sl.
– Sektorske regulative na tržištu usluga trebaju se prilagođavati digitalnom dobu
– Europi treba sveobuhvatna obrazovna reforma u smjeru e-vještina
– Djecu trebamo učiti kako producirati i propitkivati znanje

Svoje inovativno poslovanje predstavila je jedna nizozemska firma iz sektora kreativnih industrija. Novo poslovanje znači usmjerenost na korisnika, razvoj personalizirane web stranice i digitalizaciju poslovanja. Kompanija je predstavila svoj inovativni proizvod „Pridestream“, sigurnu web stranicu putem koje obespravljeni ljudi iz cijelog svijeta koji žele biti svoji, a sloboda im je žrtvovana zbog opresije, mogu pratiti Amsterdam Pride.

Autor je Daniel Hinšt, predsjednik think tank Centra za javne politike i ekonomske analize