Portugal i Španjolska kažnjeni zbog prekomjernog deficita

Vijeće za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) na sastanku u utorak potvrdilo je prijedlog Europske komisije o sankcijama nad Portugalom i Španjolskom. To je prvi put da Europska komisija kažnjava neku od država članica zbog prekomjernog deficita.

Iz Ecofina poručuju kako niti Portugal, niti Španjolska nisu poduzele učinkovite mjere kako bi korigirale prekomjerni deficit. Također, obje zemlje neće uspjeti smanjiti deficit ispod propisanih 3% BDP-a do njima zadanog roka. Usto nisu pokazale gotovo nikakav fiskalni trud kako bi ispunile preporuke Komisije.

Stoga je Ecofin odlučio pokrenuti sankcije predviđene mehanizmom prekomjernog deficita. Time je počeo teći rok od 20 dana unutar kojih Europska komisija odlučuje o konkretnim sankcijama. Kazne mogu doseći čak do 0,2 posto BDP-a, no Portugal i Španjolska unutar 10 dana mogu zatražiti smanjenje kazne. Ecofin pak ima 10 dana da bi sankcije i potvrdio.

‘Siguran sam da ćemo u konačnici imati pametan, inteligentan ishod’, rekao je Peter Kažimír, slovački ministar financija i predsjednik Ecofina.

Španjolska je prošle godine imala proračunski deficit od 5 posto BDP-a, što je daleko iznad dopuštenog limita od tri posto BDP-a. Po projekcijama Europske komisije koje su prihvaćene u Vijeću EU-a, španjolski deficit prošle je godine trebao biti smanjen na 4,2 posto. Situacija je utoliko složenija što Španjolska već dulje vrijeme ne uspijeva formirati vladu.

Portugal je lani pak imao deficit od 4,4 posto, dok je prema projekcijama Komisije trebao biti smanjen ispod tri posto.

You may also like