Porsche nastavio ulaganja u električne automobile

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche objavio je u ponedjeljak da će udvostručiti ulaganja u elektrifikaciju kompletne ponude do 2022. godine, u sklopu reakcije krovne grupe Volkswagen na niz skandala sa zagađenjem okoliša i novim izazovima iz inozemstva.
Iz Porschea su danas najavili da će u idućih pet godina na razvoj hibridnih i električnih automobila potrošiti ukupno više od šest milijardi eura.

Od dodatne tri milijarde eura nekih 500 milijuna bit će usmjereno u razvoj Porscheova glavnog električnog modela Mission E, koji bi trebao biti pušten u prodaju krajem 2019. godine.

U Porscheu ističu da će Mission E imati 600 konjskih snaga i da će između dva punjenja moći prijeći 500 kilometara, čime bi ušli u utrku s američkim šampionom u segmentu električnih vozila Teslom.

Oko milijardu eura bit će uloženo u razvoj električnih i hibridnih verzija postojećih modela, “nekoliko stotina milijuna eura” u proširenje pogona a oko 700 milijuna u gradnju mreže brzih punionica za električna vozila.

Kompanija ipak ne namjerava okrenuti leđa tradicionalnim motorima s unutarnjim sagorijevanjem, unatoč sve izraženijim sumnjama u tu tehnologiju od izbijanja skandala s VW-ovim krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih motorima 2015. godine.

Njihova ulaganja u električne automobile sastavni su dio nastojanja grupe VW da ubrza uvođenje električnih automobila u svim svojim članicama.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume izjavio je za novinsku agenciju dpa da unatoč većim troškovima proizvodnje električnih vozila ciljaju na dulji rok zadržati operativnu maržu od 15 posto.

You may also like

0 comments