Porošenko: Ruski plin nam je kao droga, moramo se osloboditi

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u četvrtak je ustvrdio da bi njegova zemlja morala ove godine vratiti ratom zahvaćeni istok pod svoj nadzor.

“Ukrajinska suverenost nad okupiranim područjima Donecka i Luhanska trebala bi se ponovno uspostaviti 2016.”, rekao je Porošenko na konferenciji za novinare u Kijevu, kako je objavljeno na njegovoj internetskoj stranici.

Rekao je da će obnoviti mir i iskoristiti diplomatska, politička i međunarodna pravna sredstva kako bi povratio nadzor nad tim područjima, koja su pod vlašću proruskih separatista od izbijanja pobune nakon svrgavanja dotadašnjeg proruskog predsjdnika Viktora Janukoviča 2014.

Porošenko je napomenuo da će se koristiti istim sredstvima u pokušaju da vrati kontrolu nad Krimom koji je Rusija okupirala i anektirala istodobno s početkom pobzne na istoku Ukrajine. Također je ukazao na činjenicu da se Ukrajina uspjela osloboditi ovisnosti o ruskom plinu poput ovisnika koji se uspiju očistiti od droge. “Plinska igla koju je ova zemlja koristila desetljećima, otkako (samostalna) Ukrajina postoji – a što se pokazalo našim doživotnim prokletstvom – konačno je nestala. Sad kupujemo dvostruko više plina iz Europske unije nego iz Sibira”, istaknuo je.

You may also like

0 comments