Porošenko: Nema alternative EU sankcijama

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u utorak je ocijenio da su sankcije Europske unije “jedinstveni instrument” na raspolaganju kako bi se na Rusiju vršio pritisak i prisililo ju na poštivanje mirovnih sporazume iz Minska, zaključenih u veljači 2015.

“Nema alternative”, kazao je Porošenko uoči susreta u Parizu s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom. Rusija, tvrdi Porošenko, “nastavlja slati nove snage, tenkove, uključujući granate i benzin za tenkove, kako bi nastavila s eskalacijom sukoba”. Kako “pribjegavanje sili protiv Rusije ne dolazi u obzir, ostaju samo sankcije kao sredstvo pritiska da Rusija povuče svoje trupe”, dodao je Porošenko.

Nakon susreta dvojice predsjednika, Hollande je kazao da nisu stečeni uvjeti za ukidanje sankcija protiv Rusije. “Sankcije su uvedene nakon aneksije Krima i nepoštivanja međunarodnog prava. Sankcije su produljene kako bi postojao snažan poticaj provedbi sporazuma iz Minska”, rekao je Hollande. Dodao je da do postupnog ukidanja sankcija može doći tek kad se počne provoditi Minsk.

You may also like