Porezna reforma u Sloveniji, smanjuju se porezi poslodavcima

Slovenska vlada priprema malu poreznu reformu u okviru koje će vjerojatno malo povećati porez na dobit, a smanjiti poreze i doprinose koje poslodavci plaćaju za stručnjake i visokokvalificirane radnike, dok će se uvođenje poreza na nekretnine odgoditi na 2015.

“Ukupno porezno opterećenje za poduzeća u Sloveniji nije visoko, tu smo ispod prosjeka Europske unije i vrlo konkurentni”, kazao je na konferenciji za novinare ministar financija Dušan Mramor koji ne vidi prostor za dalnje smanjivanje korporativnih poreza na dohodak. Vlada predviđa javnu raspravu o svojoj poreznoj reformi u prvoj polovici ove godine. Održat će se i konzultacija sa sindikatima i poslodavcima,  a ukupna porezna opterećenja smanjila bi se za 60 do 70 milijuna eura, pri čemu kako je naglasio Mramor treba paziti i na porezne prihode zbog daljnjeg smanjenja proračunskog deficita.

Vlada ne namjerava smanjiti sadašnji porez na dobit koji je sa stopom od 17 posto vrlo mali nego ga vjerojatno malo povećati s početkom iduće godine. Manju stopu poreza na dobit od Slovenije u EU ima samo Irska, ali se Slovenija unatoč tome susreće s problemom malih stranih investicija zbog neelastičnog radnog zakonodavstva i visokih poreza i doprinosa koje plaćaju poslodavci, što smanjuje konkurentnost slovenske ekonomije. Prema riječima Mramora, Slovenija će izvršiti porezno restrukturiranje za 60-70 milijuna eura kako bi porezno opterećenje bilo pravednije, a razmišlja se o smanjenju poreza na plaće visoko kvalificiranih i stručnih radnika, od čega se lani odustalo.

“Cilj je smanjiti poreze na plaće najproduktivnijih ljudi. Postoje drugi načini za povećanje poreznih prihoda  u gospodarstvu, a da se time ekonomiji na napravi šteta”, kazao je Mramor. Iako su prve pripreme za oporezivanje imovine provedene još prije desetak godina, a uvođenje tog poreza prije dvije godine poništio ustavni sud, uvođenje poreza na nekretnine vlada premijera Mire Cerara ponovo će odgoditi zbog potrebnog sređivanja evidencije o nekretninama i njihovoj vrijednosti, što bi trebalo biti završeno u razdoblju 2018-2020, naveli su u slovenskom ministarstvu financija.

Slovenija je povećala izdanje 30-godišnjih obveznica i u petak je izdala obveznice u vrijednosti 125 milijuna eura, a to je izdanje uslijedilo nakon što je u četvrtak izdala 16-godišnje obveznice u vrijednosti 1,5 milijarde eura, objavilo je slovensko Ministarstvo financija. Slovenija je izdanje obveznica koje dospijevaju 2045. godine danas povećala za 125 milijuna eura, čime je ukupna vrijednost tih 30-godišnjih obveznica, zajedno s lanjskom emisijom, povećana na 700 milijuna eura. Kamata na izdane obveznice iznosi 3,125 posto. Sredstva dodatnog izdanja obveznica namijenjena su financiranju proračunskih potreba u ovoj godini, navodi Ministarstvo financija.

Sloveniji ove godine na naplatu dospijevaju financijske obveze u iznosu od 4,6 milijardi eura, od čega nešto više od 3,5 milijardi glavnice, a ostalo na ime kamata.Financijski analitičari navode kako će razdoblje do 2020. godine za Sloveniju biti najzahtjevnije do sada kada se radi o servisiranju financijskih obveza. Prema podacima slovenske središnje banke, ukupni bruto vanjski dug Slovenije u 2015. godini iznosio je 44,723 milijarde eura. Iz državnog proračuna svake godine samo za plaćanje kamata ide više od jedne milijarde eura.

You may also like