Porezna reforma napreduje, novi rekordi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak najvažniji burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica banaka i napretku u pregovorima o poreznoj reformi u SAD-u.
Dow Jones ojačao je 1,09 posto, na 23.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,99 posto, na 2.627 bodova, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 6.912 bodova.

Rekordni dosezi sva ta tri indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom skoku cijena dionica u financijskom sektoru. S&P indeks tog sektora porastao je 2,6 posto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednjih devet mjeseci.

Pritom su cijene dionica JPMorgana i Bank of America skočile više od 3,5 posto.

Ulagače je ohrabrio napredak u pregovorima o poreznoj reformi u Senatu, premda su neki republikanski zastupnici zasad suzdržani u vezi predloženih poteza.

Pregovori o poreznoj reformi pažljivo se prate jer ulagači vjeruju da bi smanjenje poreza kompanijama dodatno potaknulo njihove zarade, a time i daljnji rast cijena dionica.

“Ulagači se pozicioniraju vjerujući da će se postići dogovor o smanjenju poreza kompanijama”, kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o rastu povjerenja američkih potrošača u studenome na najvišu razinu u 17 godina, što se zahvaljuje dobroj situaciji na tržištu rada.

Uz to, porasle su cijene kuća, što ukazuje na jačanje potrošnje Amerikanaca. “Danas objavljeni podaci potvrđuju dobro gospodarsku situaciju. Nezaposlenost i kamatne stope su niske, dok su povjerenje i cijene imovine visoki”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise.

Ulagači su pratili i svjedočenje Jeromea Powella, koji bi iduće godine trebao zamijeniti Janet Yellen na čelu Feda, pred odborom u Senatu.

Powell se založio za daljnje labavljene regulacija u financijskom sektoru i ostavio dojam da bi nastavio voditi umjerenu monetarnu politiku kakvu su vodili Yellen i njezin prethodnik Ben Bernanke.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu. Na većini azijskih burzama u srijedu su cijene dionica blago porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer je Sjeverna Koreja ponovno ispalila projektil u Japansko more.

You may also like

0 comments